Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠροειδοποίηση επιδημιολόγων: Μην φύγετε διακοπές χωρίς την πρώτη δόση εμβολίου-Πεθαίνουν 1.000 ασθενείς...

Προειδοποίηση επιδημιολόγων: Μην φύγετε διακοπές χωρίς την πρώτη δόση εμβολίου-Πεθαίνουν 1.000 ασθενείς τον μήνα

Γιώργος Παυλάκης και Αθηνά Λινού τονίζουν ότι απέχουμε αρκετά από το να πετύχουμε ανοσία της αγέλης. Προσθέτοντας ότι αν και η πανδημία είναι πιο ήπια, εξακολουθεί να είναι εδώ

«Ψευδοπρόβλημα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο. Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα. Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα». Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

Λινού: Αδύνατο να πετύχουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ερωτηθείσα από την πλεευρά της αν τα παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών θα πρέπει αν εμβολιαστούν απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν.

Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κορονοϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.

Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι η πανδημία είναι πιο ήπια, αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ, καθώς πεθαίνουν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 4%.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Σημειώνεται πως σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κοροναϊού στη χώρα μας, την ώρα που και στη Γερμανία και τη Βρετανία το ίδιο ζήτημα έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ως γνωστόν, την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών. Ωστόσο, πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις με βάση αυτή την απόφαση. Μόνο η Πολωνία και η Γερμανία – και αυτή έπειτα από τεράστιο σάλο στην κοινωνική γνώμη – θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Η διστακτικότητα αυτή των χωρών – και της Ελλάδας – έγκειται στους εξής τέσσερις παράγοντες:

  • Δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων ακόμη για όλους τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τους ανήλικους.
  • Τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα ή ασυμπτωματικά από τον κοροναϊό, οπότε δεν κρίνεται αναγκαίο να εμβολιαστούν άμεσα.
  • Περισσότερο φαίνεται να ωφελούνται οι ενήλικοι από τον εμβολιασμό των ανηλίκων παρά οι ίδιοι οι ανήλικοι.
  • Αν και έχουν γίνει ενθαρρυντικές μελέτες με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna σε παιδιά, αυτές είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν ξέρουμε τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά τα εμβόλια στα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ