Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτα Χανιά ανακοινώνουν ΒΟΑΚ, στην Ηλεία παραπέμπουν στις καλένδες…

Στα Χανιά ανακοινώνουν ΒΟΑΚ, στην Ηλεία παραπέμπουν στις καλένδες…

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Σάββατο το έργο εκτιμώμενου κόστους 2 δισ. ευρώ.

Ενώ στην Ηλεία η κυβέρνηση δίνει μόνο αόριστες απαντήσεις και παραπέμπει στο… μέλλον για το Πάτρα-Πύργος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, βρέθηκαν στα Χανιά το Σάββατο όπου παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού καθώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στην παλιά πόλη των Χανίων, προβλέπει νέες χαράξεις, τούνελ- σήραγγες, γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα του έργου και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να προχωρήσει το έργο. Ο κ Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ως «το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη τον επόμενο αιώνα».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η δημιουργία του ήταν μια από τις προσωπικές προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε μέρος της χρηματοδότησης του έργου να είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε: «διαθέτουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε ένα έργο, που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο ΒΟΑΚ θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη.

Αν δεν προχωρήσουμε η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Για μένα ο ΒΟΑΚ είναι αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμπειρία του στο θέμα της οδικής ασφάλειας που παρέχει ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ και τόνισε ότι, «ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι ο δρόμος του μέλλοντος». Από τα Χανιά ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συνεργασία όλων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούνται στο νησί τονίζοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό μας όραμα για το νησί».

Παράλληλα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας ωστόσο τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να μην υπάρχει εφησυχασμός. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στο όραμα και εκείνου να αποκτήσει η Κρήτη ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι στο τέλος του 2022 θα αρχίσουν τα πρώτα εργοτάξια του ΒΟΑΚ και μέσα στο 2024 θα έχουν αναπτυχθεί όλα τα εργοτάξια. Όπως είπε ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι μήκους 300 χιλιόμετρων και το εκτιμώμενο κόστος του 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι « έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις για το έργο, η ολοκληρωμένη χάραξη και προχωρά η μελετητική ωριμότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ