Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜε ούριο άνεμο προχωρά το πρόγραμμα «Ελευθερία» -Περισσότεροι από 2 εκατ. πλήρως...

Με ούριο άνεμο προχωρά το πρόγραμμα «Ελευθερία» -Περισσότεροι από 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ενήλικες στην Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αναρτώνται στο emvolio.gov.gr.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει χορηγήσει 5.498.042 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Μέχρι και το Σάββατο 29 Μαΐου, 3.589.548 πολίτες είχαν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση ενός εκ των 4 εμβολίων για τον κορωνοϊό στη χώρα. Παράλληλα, εδώ και κάποιες ώρες, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται καθώς σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας, καθώς όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα από το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και την προϋπόθεση πως θα εμβολιαστούν σε κέντρο εμβολιασμού κάποιου από τα νησιά της χώρας.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 30-34


Από το πρωί του Σαββάτου άνοιξε επίσης η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr,  ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή,  Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.  

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ είχε προηγηθεί στις  21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44  και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Self test τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους


Το ενδεχόμενο να μπει τέλος στα υποχρεωτικά self test για κορωνοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το ζήτημα των υποχρεωτικών self test έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν σε δυο εβδομάδες από σήμερα, να αλλάξει το καθεστώς και να αρθεί η υποχρέωση διενέργειας και δήλωσης self test.

Η απόφαση αυτή, κατά την ίδια πηγή, θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της πλήρους ανοσίας στον οργανισμό. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

ΠΝΠ για το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα


Όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιακού πιστοποιητικού. Τα ζητήματα που αφορούν το ψηφιακό πιστοποιητικό ρυθμίζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε σήμερα, απελευθερώνοντας την κυκλοφορία των πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση» σημειώνεται στην τροπολογία.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ