Εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση μείωσης των τελών αντιρρήσεων κατά 50%

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει για τους Δασικούς Χάρτες.

Με τροπολογία στη Βουλή δίνεται εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες και τετράμηνη  προθεσμία διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων από τις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα υπογράφηκε η υπουργική απόφαση μείωσης των τελών αντιρρήσεων κατά 50%.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση εξάμηνης παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες «τρέχει» από την ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας ανά περιοχή της χώρας, δηλαδή από τον Μάιο- Ιούνιο 2021 έως το τέλος του χρόνου. Κατατέθηκε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προσθήκη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή για τη φαρμακευτική κάνναβη. Η παράταση αφορά τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021.

Ανοιχτή και νέα παράταση λόγω ΣτΕ

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει και νέα παράταση. Πέραν του εξαμήνου που «τρέχει» από τον Μάιο για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες. Καθώς επίσης ότι οι διορθώσεις για να «ξεπρασινίσουν» ιδιοκτησίες. Που διαθέτουν πράξεις της διοίκησης παραπέμπονται για μετά την έκδοση και εφόσον αυτό επιτραπεί από το περιεχόμενο της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ. 

 Στο μεταξύ η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει προθεσμία για να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα στους Δασικούς Χάρτες.  Με τις διατάξεις της τροπολογίας ορίζεται ότι οι διορθώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία πρόδηλου σφάλματος υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες δύο μήνες πριν από το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Η ενσωμάτωση εκτελείται με πράξη της οικείας Διεύθυνσης Δασών, η οποία δημοσιεύεται στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Αν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται. Αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες κατά τα ανωτέρω εκτάσεις. Δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό Τέλος επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την τήρηση των υφιστάμενων προθεσμιών της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2889/2010, δεν μπορούν οι Διευθύνσεις Δασών να διορθώσουν τα πρόδηλα σφάλματα. Κι οι θιγόμενοι θα επιβαρυνθούν με «αχρείαστες» υποβολές αντιρρήσεων επί προδήλων σφαλμάτων. Ενώ θα δημιουργηθεί ζήτημα με τυχόν αντιρρήσεις που θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.

Μείωση  των τελών αντιρρήσεων

Στο μεταξύ ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε από το Βόλο, ότι υπέγραψε την απόφαση που προβλέπει μείωση των τελών αντιρρήσεων κατά 50%.

 «Η πολιτική και η κατεύθυνσή μας είναι μία και μοναδική, αφού είναι γνωστό ότι οι δασικοί χάρτες είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δηλώσεις του και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε αυτούς τους χάρτες προκειμένου να ξέρουμε πού πραγματικά βρίσκεται το δάσος, ώστε να προστατευτεί, αλλά και πού δεν βρίσκεται έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων για να τις αξιοποιήσουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τον νόμο».

Ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο με νομοθετικές λύσεις, οριζοντίως, να επιλύσει ζητήματα που «παρέμεναν κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια». «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δόγμα. Δεν θα τρέχει πλέον ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Πρώτα η Δημόσια Διοίκηση ενδογενώς θα διορθώσει τα σφάλματα και έτσι θα δοθούν λύσεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να δοθούν λύσεις γρήγορα, άμεσα, καθαρά, με εύκολο τρόπο χωρίς επιβάρυνση των πολιτών» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στην απόφαση, που υπέγραψε ο ίδιος σήμερα το πρωί, με την οποία μειώνονται τα τέλη αντιρρήσεων κατά 50%. «Δεν θέλουμε το κόστος για τον πολίτη να είναι μεγάλο και παράλληλα το κόστος είναι ανταποδοτικό καθώς ό,τι πληρώσει ο πολίτης για τις αντιρρήσεις δεν πηγαίνει στην “τσέπη” του κράτους αλλά επιστρέφει στην εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών» τόνισε και προσέθεσε: «Με τις διορθώσεις που ήδη κάνουν οι δασικές υπηρεσίες στους αναρτημένους χάρτες, στο τέλος θα δούμε ότι οι αντιρρήσεις των πολιτών θα είναι πολύ λιγότερες».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 175.000 αντιρρήσεις και συμπλήρωσε ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα με την ανάρτηση χαρτών σχεδόν στο 50% της επικράτειας, ωστόσο ο τρόπος που προσπάθησε ήταν κακός.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ