Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑνησυχία στους παραγωγούς για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των φωτοβολταϊκών

Ανησυχία στους παραγωγούς για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των φωτοβολταϊκών

Μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των αγροτών έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη ανεξέλεγκτη εξάπλωση φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα, με πάρκα μεγάλης ισχύος που κυριολεκτικά… φυτρώνουν παντού.

Μάλιστα, στο στόχαστρο των εταιρειών που κατασκευάζουν τις υποδομές βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές γαίες, χιλιάδες στρέμματα με χωράφια που επί χρόνια καλλιεργούν γεωργοί, αλλά και βοσκότοποι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το ΥΠΑΑΤ, Γεωργίου Ζιμπίδη, αλλά και τα όσα δήλωσε στην «ΥΧ» παραγωγός σιτηρών και ελαιούχων από την Κοζάνη.

Δράμα: Πανστρατιά αυτοδιοίκησης – αγροτών, υπό τον φόβο καταιγισμού Φ/Β πάρκων

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, υπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δράμας, οι δήμαρχοι Δράμας, Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Παρανεστίου και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Δράμας, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «στην ΠΕ Δράμας δρομολογείται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό έγκλημα.

Εταιρείες έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος και βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου 7.500 στρ., προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλο αριθμό από φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 10, 13, 16 και 18 MW».

Όπως σημειώνει ο γράφων, η μίσθωση αυτών των εκτάσεων γίνεται από το ΥΠΑΑΤ και αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, θα επιφέρει τεράστXιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις: «Το κόστος του αποκλεισμού των προσβάσεων προς τους ελάχιστους βοσκότοπους που θα απομείνουν ύστερα από την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων […] των εκτάσεων αυτών από τους αγροκτηνοτρόφους μας, που τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό τους. Ο συντελεστής πυκνότητας βόσκησης, που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός στην περιφέρειά μας, θα επιφέρει επιπλέον μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3 τουλάχιστον».

Κοζάνη: Αγρότες χάνουν τα χωράφια τους από προσφορές μεσιτών στους ιδιοκτήτες

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η μαρτυρία νέου παραγωγού από την Κοζάνη, δικαιούχου ενίσχυσης στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης και Νέου Αγρότη του 2016 (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «ΥΧ»).

Όπως μας είπε, πλήθος παραγωγών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τη γη που επί χρόνια καλλιεργούν, καθώς οι ενοικιαστές τους δέχονται ιδιαίτερα δελεαστικές προσφορές από μεσίτες που λειτουργούν για λογαριασμό εταιρειών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν πάρκα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις:

«Κι εγώ, όπως και πολύς κόσμος, καλλιεργούμε τη δική μας γη, αλλά έχουμε και πολλά στρέμματα που τα νοικιάζουμε.

Έρχονται μεσίτες και προσφέρουν «ζεστό» χρήμα, προκαταβολές κάποιων λίγων εκατοντάδων ευρώ. Δεσμεύουν γη με υποσχέσεις προς τον ιδιοκτήτη ότι θα τον πληρώνουν 200 ευρώ το στρέμμα ή και παραπάνω. Ο παραγωγός που νοικιάζει τα χωράφια δεν μπορεί φυσικά να ανταγωνιστεί αυτές τις τιμές και χάνει τη γη. Όταν κάποιος λέει κάποιος στους μεσίτες να τους την πουλήσει, αρνούνται, ενδιαφέρονται μόνο για ενοικίαση.

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, αυτές οι εταιρείες είναι κατά τη γνώμη μας αφερέγγυες και εποφθαλμιούν να αποκτήσουν τις εκτάσεις με μηδαμινό για αυτές κόστος».

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ