Στη Βουλή επαναφέρει τη δραματική κατάσταση των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας ο Διονύσης Καλαματιανός

Επανήλθε με ερώτηση στη Βουλή για την εγκατάλειψη των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, στην οποία τονίζει:

Η συστηματική άρνηση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία της χώρας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει οδηγήσει το Ε.Σ.Υ σε αδιέξοδο.

Οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού Ηλείας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, μέσα στην υγειονομική κρίση και οι συνθήκες χειροτερεύουν. Χαρακτηριστική για το μέγεθος του κινδύνου είναι η σοβαρή έλλειψη ιατρών παθολόγων. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Πύργου υπηρετεί μόλις ένας ιατρός παθολόγος.

Αντί, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η 6η ΥΠΕ να μεριμνήσουν εγκαίρως. Προκειμένου ν’ αποφύγουμε αυτή τη δυσμενέστατη και επικίνδυνη εξέλιξη, δεν έχουν προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες για να ενισχυθεί ο νομός με μόνιμους ιατρούς παθολόγους. Ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά η παθολογική κλινική, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και οχλήσεις.

Από το Μάρτιο του 2020 οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, αντί να ενισχύονται, χάνουν ιατρούς. Καθώς πολλοί έχουν παραιτηθεί ή πρόκειται να παραιτηθούν. Όχι μόνο δεν έρχονται ιατροί για να καλυφθούν τα κενά, αλλά αποχωρούν κιόλας. Γιγαντώνοντας την απόγνωση των κατοίκων και του υγειονομικού προσωπικού.

Από τα τέλη Απριλίου έως και σήμερα δίνονται εντολές αναγκαστικής μετακίνησης ιατρών παθολόγων από νοσοκομεία της Πάτρας και από άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου για το Νοσοκομείο Πύργου. Οι οποίοι εκτελούν την εφημερία και την επόμενη μέρα φεύγουν. Βεβαίως, αυτή η αναγκαστική μετακίνηση σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα.

Επίσης, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου λειτουργούν δίχως ειδικευμένο εντατικολόγο. Με ότι σημαίνει αυτό για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρών για να καλυφθούν τα κενά, είναι αναγκαιότητα, που θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί. Η προκήρυξη των θέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής. Κήρυξη των νοσοκομείων της Ηλείας ως άγονων Γ΄ ζώνης και ενίσχυση της εντοπιότητας. Ώστε οι ιατροί να επιλέξουν και να παραμείνουν στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι και το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Ηλεία, καθώς είναι απαραίτητη η ενίσχυσή τους με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ομαλότητα και επάρκεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας θα πρέπει, επιτέλους, να απαντήσει:

  • Αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το να μείνουν, ουσιαστικά, οι Νοσηλευτικές Μονάδες ενός ολόκληρου νομού με μόλις έναν παθολόγο;
  • Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αναστρέψει αυτή την απαράδεκτα δυσμενή κατάσταση; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπάρξει ομαλή, ασφαλής και βιώσιμη λειτουργία παθολογικής κλινικής στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού;
  • Θα μεριμνήσει προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι δομές υγείας της Ηλείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια και επάρκεια;
  • Σκοπεύει το Υπουργείο να δημοσιεύσει νέες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων μονίμων ιατρών για τις δομές του Ε.Σ.Υ και αν ναι, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για το νομό Ηλείας, με παροχή κινήτρων, δεδομένου ότι υφίστανται τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό στις Νοσηλευτικές Μονάδες του;
  • Προτίθεται να ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό τα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Ηλεία;

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων του νομού Ηλείας είναι άμεσος και κατεπείγων. Δεν ανεχόμαστε άλλο την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ