Παρέμβαση Δρ. Αυγερινοπούλου στην κοινή συνεδρίαση για το Οικογενειακό Δίκαιο

Στις κοινωνικές ανάγκες και αλλαγές που διέπουν τις σχέσεις γονέων και τέκνωνμετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων και στις οποίες έρχεται να ανταποκριθεί το νομοσχέδιο αναφέρθηκε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Της οποίας είναι Μέλος, και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου». Η κα Βουλευτής εξήρε την «παιδοκεντρική» φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Καθώς το συμφέρον του παιδιού αναδεικνύεται ως ο σπουδαιότερος παράγοντας. Ενώ σημείωσε τη σημασία των καινοτομιών που εισάγονταιγια την συνεννόηση των γονέων και των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των οικογενειακών διαφορών. Επισήμανε δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κατά την κατανομή του χρόνου μεταξύ των γονέων, να ληφθεί ως κριτήριο και η ηλικία του παιδιού, ενώ πολύ σημαντική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι τα ειδικά προγράμματα υποχρεωτικής επιμόρφωσης των δικαστών σε περίπτωση που θα κληθούν να εκδικάσουν οικογενειακές υποθέσεις.

Παρατίθεται μεταξύ άλλων  το κείμενο της παρέμβασής της:

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου. Καθώς επίσης και για την διαδικασία ενημέρωσης που προηγήθηκε, η οποία ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική.

Πράγματι το Νομοσχέδιο έρχεται να ανταποκριθεί σε κοινωνικές ανάγκες και αλλαγές. ΠΠ οποίες ανακύπτουν σε σχέση με τα ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Οι ρυθμίσεις αυτές  έχουν αναδειχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την αλλαγή της φιλοσοφίας ως προς τον σύγχρονο ρόλο των γονέων. Άλλωστε η τελευταία αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου στη χώρα μας έγινε το 1983. Πριν από 40 περίπου έτη, γεγονός που καθιστά των επαναπροσδιορισμό της σχετικής νομοθεσίας απαραίτητη.

Με το άρθρο 13 θεσπίζεται μαχητό τεκμήριο του 1/3 του χρόνου για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει. Το τεκμήριο αυτό έχει εισαχθεί ως συνακόλουθο πολλών νομολογικών περιπτώσεων. Κατά τις οποίες περί το 1/3 ήταν ο χρόνος που απέδιδαν τα δικαστήρια στον έτερο γονέα.

Με τον οποίο το παιδί δεν διέμενε, σε περίπτωση αδυναμίας των γονέων να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Θεωρείται ότι αυτή η ρύθμιση παρέχει επαρκή ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και για τους δύο γονείς. Ως προς αυτό, θα πρέπει να ρυθμίζεται ο χρόνος όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Ώστε και οι δύο γονείς να μπορούν να απολαμβάνουν με το παιδί τους το πολύτιμο αγαθό που ονομάζεται «ελεύθερος χρόνος» και να μην κατανέμεται δυσανάλογα ο χρόνος μεταξύ των δύο γονέων. Δηλαδή ο ένας γονέας να έχει το παιδί μόνο κατά την καθημερινότητα με τις υποχρεώσεις της και ο έτερος κατά τις διακοπές.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου ενεργοποιούνται, όταν οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το συμφέρον των τέκνων τους. Καθώς το νομοσχέδιο παρέχει πλέον των υποχρεωτικών ρυθμίσεων. Κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, θα ήταν καλό, οι γονείς να διαβάζουμε το σχετικό νομοθέτημα. Να ενημερωνόμαστε σχετικά με τα θέματα της ψυχικής υγείας των παιδιών μας. Μετά, με υπέρβαση του εγώ μας, να ρυθμίζουμε μεταξύ μας ομαλά, τις σχέσεις μας με τα παιδιά και μεταξύ μας, χωρίς έριδες και φιλονικίες. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε προς όφελος των ίδιων μας των παιδιών.

Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω και την συζήτηση με τους φορείς αύριο.»

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ