Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕυρωπαϊκή Παραγωγή Ντομάτας: Τις κινήσεις της αγοράς περιμένουν οι καλλιεργητές

Ευρωπαϊκή Παραγωγή Ντομάτας: Τις κινήσεις της αγοράς περιμένουν οι καλλιεργητές

Με φόντο το Πάσχα των Καθολικών, που η απορρόφηση ντομάτας ήταν εξαιρετική, οι παραγωγοί στην ΕΕ περιμένουν τώρα με σχετική ανυπομονησία την αγορά να δείξει τις προθέσεις της. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, Ολλανδία και Βέλγιο απολαμβάνουν ακόμη υψηλές τιμές, όμως η επιπλέον παραγωγή που αναμένεται να μπει στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες θα πιέσει αρκετά την κατάσταση, καθώς δεν είναι βέβαιο αν και κατά πόσο μπορεί να απορροφηθεί.

Αύξηση 25% στις εκτάσεις βιομηχανικής βλέπουν οι Ιταλοί

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ιταλική ντομάτα έχει αναδειχθεί σε διασημότητα, με τη Γερμανία να αποτελεί τον κύριο προορισμό για ντοματίνια, κοκτέιλ και βελανίδια. Οι αναρριχώμενες ντομάτες φεύγουν από τη γείτονα κατά κόρον χύμα, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες συσκευάζονται. Παράλληλα, εξαιτίας της πανδημίας, οι εκτάσεις βιομηχανικής αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 25%, καθώς στην πρώτη καραντίνα, τον Μάρτιο του 2020, οι ιταλικές κονσερβοποιίες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για το ποια θα στοκάρει περισσότερες ποσότητες. «Μάθαμε από την εμπειρία, και την επόμενη σεζόν θα είμαστε προετοιμασμένοι», αναφέρουν Ιταλοί αγρότες.

Στα ύψη η ζήτηση στη Γερμανία

Μία εξαιρετική χρονιά φαίνεται πως διανύει η Γερμανία, με την αυξημένη κατανάλωση να επιτρέπει γενναίες εισαγωγές. Τα ντοματίνια έρχονται κυρίως από Ισπανία, Τουρκία, Ολλανδία και Ιταλία και έχουν ακριβύνει κάπως, όμως συνεχίζουν να απέχουν παρασάγγας από τα περίπου 9 ευρώ/κιλό που κοστίζουν τα ντόπια. Οι φθηνότερες τουρκικές ντομάτες είχαν την τιμητική τους στη χονδρική αγορά της Φρανκφούρτης, ενώ στα μεγαλύτερα μεγέθη, το Μαρόκο κατέχει τη μερίδα του γερμανικού λέοντος.

Αυλαία για την ισπανική σεζόν

Μονάχα την εγχώρια ζήτηση θα τροφοδοτεί η ισπανική ντομάτα σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από ελάχιστες προσβολές εντόμων, όμως οι τιμές παρέμειναν σε ανεκτά μεν, χαμηλά δε επίπεδα.

Από πλευράς εκτάσεων, η Ισπανία φαίνεται να ακολουθεί παράλληλη τροχιά με την Ελλάδα, καθώς χρόνο με τον χρόνο οι εκτάσεις μειώνονται, δίνοντας ολοένα και περισσότερο χώρο στις εισαγωγές από Μαρόκο και Ολλανδία.

Χαλαρώνουν κι άλλο οι ρωσικοί περιορισμοί προς την Τουρκία

Την αύξηση των εισαγωγών ντομάτας από την Τουρκία πρότεινε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τους εμπορικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις το 2015.

Οι εισαγωγές πλησιάζουν επικίνδυνα το όριο των 250.000 τόνων, έτσι το υπουργείο πρότεινε το όριο να αυξηθεί κατά 50.000 τόνους ακόμη, φτάνοντας συνολικά τους 300.000, ενώ οι βιομήχανοι κάνουν έκκληση να αρθούν ολοκληρωτικά οι περιορισμοί.

πηγη: ypaithros.gr

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 υπήρχε σε ισχύ ρωσικό εμπάργκο για το σύνολο των τουρκικών προϊόντων, όμως η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών οδήγησε σε άρση του και στην επιβολή κάποιων «χαλαρότερων» περιορισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ