Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑγρότης, το δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα

Αγρότης, το δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα

Εργαλείο για τη μείωση των ατυχημάτων η τεχνολογία

Τα οφέλη της τεχνολογίας δεν αφορούν μόνο τις αυξημένες αποδόσεις, το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τη βελτίωση της υγείας των φυτών, αλλά και την υγεία των ίδιων των αγροτών. Τη στιγμή που ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μεταξύ των πιο επικίνδυνων κλάδων, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγεία, οι νέες τεχνολογίες έρχονται για να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων και στην αποφυγή των κινδύνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία δημοσίευσε μία έκθεση σχετικά με το μέλλον του αγροτικού τομέα και τα οφέλη των αναδυόμενων προκλήσεων στην ασφάλεια και στην υγεία των αγροτών. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης, η γεωργία και η δασοκομία είναι από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στην Ευρώπη με υψηλό επίπεδο ατυχημάτων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξαν κατά μέσο όρο πάνω από 500 θάνατοι και 150.000 μη θανατηφόρα ατυχήματα ετησίως, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της μη καταγραφής όλων των ατυχημάτων. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, που αφορούν τα άτομα που απασχολούνται στον κλάδο, η συχνότητα εμφάνισης θανατηφόρων ατυχημάτων στη γεωργία και στη δασοκομία είναι ήδη η δεύτερη υψηλότερη από όλους τους τομείς με 6,1 ανά 100.000 εργαζόμενους, μετά την εξόρυξη, που είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερος ο αριθμός στο 6,8 ανά 100.000 (Eurostat, 2019).

Οι κυριότερες αιτίες ατυχημάτων

Στην έκθεση καταγράφονται οι οκτώ κυριότερες αιτίες για τα θανατηφόρα ατυχήματα στον αγροτικό τομέα, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Ατυχήματα από την ανατροπή οχημάτων
  2. Πτώσεις από ύψος (δέντρα, στέγες)
  3. Χτύπημα από μετακίνηση αντικειμένων
  4. Πνιγμός (δεξαμενή νερού)
  5. Χειρισμός ζώων
  6. Επαφή με μηχανήματα

Εγκλωβισμός (κάτω από καταρρεύσεις)

Ηλεκτροπληξία

Εκτός, όμως, από τα ατυχήματα, αυξημένο είναι το ποσοστό των αγροτών με χρόνιες παθήσεις και ασθένειες. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι πάνω από το 60% των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα αναφέρει χρόνια ασθένεια, με τη γεωργία να είναι ο δεύτερος υψηλότερος τομέας απασχόλησης που καταγράφεται χρόνια ασθένεια γενικά.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ασφάλεια των αγροτών είναι η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτός από τα προβλήματα στη φυτική και ζωική παραγωγή, θα υπάρχουν συνέπειες και στην υγεία των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έκθεση στη θερμότητα και στον ήλιο, οι ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, η έκθεση σε σκόνη και φυτοφάρμακα, η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση της ανάπτυξης εντόμων και συγκεκριμένων δασικών κινδύνων συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές τις συνέπειες. Για τους λόγους αυτούς, οι γεωργικές και δασικές πρακτικές εργασίας θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτών των κινδύνων.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Μελετώντας τη χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στον αγροτικό τομέα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων, η έκθεση καταγράφει τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην ασφάλεια των αγροτών.

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι η ευφυής γεωργία και η ψηφιοποίηση θα προσφέρουν μια σειρά πιθανών βελτιώσεων ελαχιστοποιώντας την έκθεση σε κινδύνους. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των μηχανημάτων και των οχημάτων, στην αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών στο χωράφι, στη μείωση της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου μέσω συσκευών παρακολούθησης της συμπεριφοράς και της υγείας τους.

Στον δασικό τομέα αντίστοιχα μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των εργαζομένων μέσω της χρήσης της τεχνολογίας συγκομιδής ξύλων. Για την επίτευξη των παραπάνω, οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί η υιοθέτηση της τεχνολογίας από τους αγρότες, ενώ χρειάζεται να δημιουργηθούν πρωτόκολλα ασφαλείας και συστήματα αξιολόγησης των έξυπνων τεχνολογιών, ώστε να διαπιστωθεί και να καταγραφεί η συνεισφορά τους στην προστασία των αγροτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ