Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗ Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε μεταφορά αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά στα περιφερειακά...

Η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε μεταφορά αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Την ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με την μεταφορά προς αυτά επιπλέον αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά ΑΕΙ , αλλά και με περαιτέρω μέτρων, ανακοίνωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας  ανακοίνωσε επίσης στους Πρυτάνεις ότι :

Α. Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου

Β. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι συντελεστές των πανεπιστημιακών τμημάτων οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται με το Μέσο Όρο  φετεινής βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων του αντίστοιχου επιστημονικού Πεδίου για να υπολογιστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Γ. Το προσχέδιο του νέου Νόμου Πλαισίου ετοιμάζεται αυτή τη χρονική περίοδο.

Δ. Επιπλέον αυτή τη χρονική περίοδο ετοιμάζεται ο νέος νόμος  για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε “θα πάμε αναγκαστικά σε αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη” και σημείωσε   πως πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία και ότι η ΕΘΑΑΕ καταβάλλει προσπάθεια με ακαδημαϊκά κριτήρια για να ολοκληρώσει την  εισήγηση.

Κατατακτήριες

Για τις κατατακτήριες εξετάσεις ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν  δια ζώσης από 19 έως 30 Μαΐου , τα δύο Σαββατοκύριακα αυτού το χρονικού διαστήματος κι ενδεχομένως εάν χρειαστεί και Παρασκευή απόγευμα.

Κλινικές πρακτικές ασκήσεις

Ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας να επιτραπούν οι κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις   για τους τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτητές (σ.σ. Τη Δευτέρα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας)

Απώλεια εξαμήνου

Ο Α. Συρίγος είπε στους Πρυτάνεις ότι σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο , λόγω εργαστηριακών μαθημάτων, θα παραταθεί το εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διδασκαλία 13 εβδομάδων.

Οικονομικά

Για τα οικονομικά η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε:

  • Υπογράφηκαν οι αποφάσεις για την τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων με βάσει τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.
  •  Εχει ετοιμαστεί το σχέδιο για τη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης του 20% των Πανεπιστημίων με βάσει τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ. Μέχερι τέλος Μαίου θα εκδοθεί η σχετκή υπουργική απόφαση.
  • Από το Ταμείο Ανάκαμψης τα Πανεπιστήμια θα θα χρηματοδοτηθούν με 600 εκ. ευρώ
  • Από το ΕΣΠΑ  θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκ. ευρώ  για νέες δράσεις
  • Ασφαλιστική Ενημερότητα: Έγινε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας κι έγινε δεκτό το αίτημα  να εξαιρεθούν τα Πανεπιστήμια από την προσκόμιση Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Είσπραξη του 7%

Σχετικά με την είσπραξη του 7% από τους πανεπιστημιακούς, από το έτος 1999, ο υφ. Παιδείας είπε ότι πρέπει οι ΕΛΚΕ να   στείλουν στο υπουργείο Παιδείας  τα ακριβή στοιχεία  για τα οφειλόμενα , ανά έτος, από το 2000.

Όσο το αργούμε τόσο υπάρχει κίνδυνος να στέλνουν  “ραβασάκια”, είπε με νόημα ο Α. Συρίγος

Συγγράμματα                                                   

Υπάρχει ρεκόρ δηλώσεων συγγραμμάτων από φοιτητές , καθώς ο αριθμός άγιξε τα 1,3 εκατ. , είπε ο υφυπουργός Παιδείας και τόνισε:

  • Το 99,5% των εκδοτών έχουν αποστείλει τα συγγράμματα στις εταιρείες ταχυμεταφορών.
  • Μέχρι στιγμής το 60% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους φοιτητές από τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Σχέδια Ασφαλείας Πανεπιστημίων

Τα κτηρια προ του 1990 χρειάζονται να έχουν νέους όρους σε περίπτωση φωτιάς σεισμού, είπε  ο υφυπουργός Παιδείας και προέτρεψε τους Πρυτάνεις να ετοιμάσουν    σχέδια ασφαλείας  το συντομότερο  δυνατό.

Για το σκοπό αυτό τόνισε ο Α. Συρίγος υπάρχει ποσό 30 εκ ευρω για να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια.

Διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε κονδύλι 20 εκ ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, για την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων και συνεχάρη το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ για τη δημιουργία και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων για ξένους φοιτητές.

Συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια

Η Ν. Κεραμέως τόνισε  πως το υπουργείο Παιδείας κινείται σε  τρεις βασικές άξονες, την Αμερική, την Αγγλία και Κίνα.

Από την Αμερική η υπουργός είπε πως έχουν ανταποκριθεί 29 Πανεπιστήμια και η πρωτοβουλία αποφέρει “καρπούς”.

Μάλιστα η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να αξιοποιήσουν τη συνεργασία με τα αμερικάνικα  Πανεπιστήμια.

Με την Κίνα έχει συγκροτηθεί Επιτροπή  και δημιουργείται κοινό Μεταπτυχιακό μεταξύ ελληνικών  και κινέζικου Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, σε πρώτο παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις πως έλαβε επιστολή από την  Κίνα  με την οποία γίνεται γνωστό  ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

Πηγή: esos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ