Πάσχα: Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως πάνε χωριό

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης

Το πώς μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα. Εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.

Προϋπόθεση, βέβαια, για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Ώστε να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί- στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η τρίτη κατηγορία πολιτών που ίσως μετακινηθούν ελεύθερα το Πάσχα. Δεν αποκλείεται να είναι όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τον ιό και έχουν ιαθεί.

«Η εικόνα που έχουμε σήμερα, είναι μια εικόνα που θα τροποποιηθεί. Και θα τροποποιηθεί λόγω των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες». Λέει, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Απάντηση για το Πάσχα… το Σάββατο του Λαζάρου

Ο ίδιος εξηγεί ότι την απάντηση για το τι μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα. Θα την έχουμε είτε το Σάββατο του Λαζάρου, είτε την Κυριακή των Βαΐων. Το πολύ μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα. «Τότε θα φανεί τι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα με σχολεία και λιανεμπόριο. Για κάθε δραστηριότητα που ξεκλειδώνει πρέπει να έχουμε δει ποιο είναι το αποτύπωμα της προηγούμενης. Το πιο βασικό είναι ότι επίσης για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν συνεχίζουμε να είμαστε στην έξαρση του τρίτου κύματος. Αν είμαστε σε σταθεροποίηση ή σε κάμψη. Αύριο θα κάνουμε επαναξιολόγηση των στοιχείων».

«Τα πασχαλινά τραπέζια μας φοβίζουν»
Πολύ διστακτική με το άνοιγμα των μετακινήσεων ακούστηκε και η Μίνα Γκάγκα. ντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία».

Όπως λέει η ίδια: «Τη βλέπω δύσκολη την μετακίνηση το Πάσχα. Κατ’ αρχάς, έχουμε ακόμη 15 ημέρες μπροστά μας. Για να δούμε τι θα έχει συμβεί με τα υπόλοιπα ανοίγματα και πόσο θα μπορούμε να ξανοιχτούμε. Είμαι θετική στο άνοιγμα καταστημάτων και μερικών ακόμα δραστηριοτήτων με προσεχτικά μέτρα. Αλλά η εικόνα που πρέπει να έχει το κοινό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι «ξεχυθείτε». Δεν θέλουμε με τίποτα να επικρατήσει αυτή η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι τα φοβόμαστε πολύ τα πασχαλινά τραπέζια, που στην Ελλάδα ως επί το πλείστον είναι μεγάλα».

Σύμφωνα πάντως και με την κυρία Γκάγκα, η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι της μετακίνησης προς την εξοχή. Θα είναι, αν έρθει, μια λύση της πολύ τελευταίας στιγμής. Μόνο αν η εικόνα σε εκείνη τη φάση είναι καλή ή τουλάχιστον πτωτική.

Πηγή: thebest.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ