Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτον «αέρα» από χθες η άσκηση «Ηνίοχος 2021»

Στον «αέρα» από χθες η άσκηση «Ηνίοχος 2021»

Εκατό αεροσκάφη από την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες στον ουρανό της Ηλείας

Εκατό αεροσκάφη από την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες σκεπάζουν με τα φτερά τους από χθες, έως και τις 22 Απριλίου. Τον ουρανό της Ηλείας αλλά και κάθε γωνία του FIR Αθηνών. Βάση των επιχειρήσεων του «Ηνίοχου» είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα

Η ελληνική συμμετοχή αποτελείται από 40 μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4. Σε αυτά θα προστεθούν έντεκα Rafale και πέντε Mirage 2000D από τη Γαλλία, 16 αεροσκάφη F-16, δύο ιπτάμενα τάνκερ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΜQ-9 των Ηνωμένων Πολιτειών, έξι F-16 Sufa, έξι F-15 και ένα ιπτάμενο τάνκερ από το Ισραήλ, έξι F-18 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έξι F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Παρατηρητές στην άσκηση είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Η άσκηση «Ηνίοχος 21» πραγματοποιείται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικότερα, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει. Καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων. Επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT). Με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμμετοχή ισχυρών κρατών, αποτελεί αναγνώριση της ποιότητας του επιχειρησιακού σχεδιασμού από το ΓΕΑ.

Στον ΗΝΙΟΧΟ 21, μεταξύ άλλων, θα γίνουν υψηλού επιπέδου αποστολές – επιχειρήσεις. Θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις των πολεμικών αεροποριών που συμμετέχουν και στα εξής:

Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).

Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).

Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).

Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).

Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).

Ουσιαστικά, στην αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος 21”, μετέχουν ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας, που θα ασκηθούν και θα δοκιμαστούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές αεροπορικές αποστολές με τρόπο, ώστε το μήνυμα της αεροπορικής συμμαχικής ισχύος και διακλαδικής συνεργασίας που θα εκπέμψουν οι ασκούμενοι σύμμαχοι να είναι ευδιάκριτο και πολλαπλώς αξιολογήσιμο, από κάθε ενδιαφερόμενο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ