Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤα κρίσιμα ζητήματα των δασικών χαρτών

Τα κρίσιμα ζητήματα των δασικών χαρτών

Πώς θα σωθούν οι ιδιωτικές περιουσίες

Το Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Την ίδια ώρα, τον δρόμο των… φρύγανων (σ.σ. μικρά φυτά) θα ακολουθήσουν και οι ασπάλαθοι (σ.σ. αγκαθωτοί θάμνοι), με αποτέλεσμα αυτού του είδους η βλάστηση να μην αποδίδει πλέον – υπό προϋποθέσεις – δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση, ενώ ξεπαγώνουν και οι μεταβιβάσεις για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου δασικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθετική ρύθμιση θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών κατέθεσαν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ). Με την υπουργική απόφαση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταγράφονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.

Χωρίς εκκρεμότητες

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για ολιστική λύση αλλά και για «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης». «Το υπουργείο αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει». Επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Όπως λέει: «Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Ενώ συγχρόνως θα σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα για πάντα. Χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον». Από το Περιβάλλοντος διευκρινίζουν πως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα επτά ανοιχτά ζητήματα είναι: τα πρόδηλα σφάλματα, οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, η κυριότητα του Δημοσίου, οι ασπάλαθοι, οι δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στις επενδύσεις και η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων. Τι έχει διαπιστωθεί και τι προβλέπεται:

1) Για τα πρόδηλα σφάλματα. Έχει παρατηρηθεί ότι οικήματα χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά. Ακόμη και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι, παραλίες. Το ίδιο συμβαίνει και με στενές λωρίδες γης που ανάμεσα σε μη δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Με τη ρύθμιση, λένε από το Περιβάλλοντος, δεν θα απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, που «προκάλεσε η ανεπάρκεια της διοίκησης».

2) Για τους δασωμένους αγρούς. Σήμερα ιδιωτικές πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως για παράδειγμα διεκδικήσεις από το Δημόσιο ή και χρονοβόρες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης.

3) Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς πράξεις της διοίκησης και βρίσκονται σε αίολο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος. Η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ συγχρόνως θα προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.

4) Για την κυριότητα του Δημοσίου. Έχει παρατηρηθεί εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο. Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.

5) Για τους ασπάλαθους. Έχει ανακύψει ζήτημα με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές λόγω ασπαλάθων. Το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους. Πλέον στον δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι. Με αυτόν τον τρόπο, αυτού του είδους η βλάστηση – υπό προϋποθέσεις – δεν θα αποδίδει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη, μια και μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών χαρακτηρίστηκε ως δασικό λόγω ασπαλάθων.

6) Για τη δυσκολία σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα εν μέρει δασικές ή και εξ ολοκλήρου δασικές ή δασικού χαρακτήρα, ενώ έχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Όταν μια έκταση βαρύνεται άδικα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, καθυστερούν ή και αποτρέπονται πλήρως επενδυτικές κινήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων.

7) Για τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Ξεπερνούν τις 170.000 οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Μέσα στον Απρίλιο πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Ανατίθεται σε ιδιώτες η προετοιμασία τους, όπως η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, για να διευκολυνθεί το έργο των Επιτροπών, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ