ΠΑΑ 2014-2020: Επιλέξιμο και το βαμβάκι στα Βιολογικά, μικρή υποχώρηση του ΥΠΑΑΤ για τους Νέους Αγρότες

254

Εν αναμονή και νέας πρόσκλησης για τη Μείωση της Νιτρορύπανσης

Με την προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης των Βιολογικών να αναμένεται από μέρα σε μέρα – πιθανότατα ακόμη και σήμερα– σε δημόσια διαβούλευση, οι διαχειριστικές αρχές του ΥΠΑΑΤ επεξεργάζονται αυτό το διάστημα και τις υπόλοιπες προσκλήσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν στο πλαίσιο της μεταβατικής ΚΑΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προετοιμάζεται και η προδημοσίευση νέας πρόσκλησης της Δράσης

10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού», η οποία θα ανακοινωθεί μετά την προδημοσίευση της πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία».

Ειδικά, δε, ως προς το τελευταίο μέτρο, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σχετικά με την ένταξη στο ζωικό κεφάλαιο του μελιού, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται να αποτιμηθεί το ποσό που θα αντιστοιχεί για τον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, από την Πλατεία Βάθη ενημερωνόμαστε πως η νέα πρόσκληση θα περιλαμβάνει τελικά και το βαμβάκι, γεγονός που αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών.

Νέοι Αγρότες

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της νέας πρόσκλησης για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και τις επισημάνσεις του κόσμου σχετικά, φαίνεται πως η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα υποχωρήσει στις αυξημένες απαιτήσεις ένταξης των δικαιούχων τουλάχιστον όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους που ζουν στα μικρά νησιά και, δη, σε όσα ο πληθυσμός είναι κάτω των 3.000 κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση δεν πρόκειται να δημοσιευτεί πριν από το καλοκαίρι, αφού το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο θα τρέξει από το φθινόπωρο.

Γεωργικές συμβουλές

Τέλος, πρόοδος σημειώθηκε με το Υπομέτρο 2.1, για την παροχή γεωργικών συμβουλών, καθώς ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ) και την εγγραφή τους σε Μητρώο.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις http://agroadvisors.elgo.gr , έως και την 1η Νοεμβρίου 2021.

πηγή: ypaithros.gr