Ψήφισμα κατά του εκλογικού νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα. Με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στο εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση λήφθηκε με 25 ψήφους. Η παράταξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ενώ οι δύο σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ψήφισαν δική τους πρόταση. Αναλυτικά η απόφαση:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε το θέμα του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή  αποφάσισε :

  • Εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
  • Το Σχέδιο Νόμου Βορίδη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας στρατηγικής Aντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής. Που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Η εκλογή περιφερειάρχη ή δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα. Χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο-“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια. Αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων. Οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες περιφερειαρχών και δημάρχων.
  • Όλο το αντιμεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση από τις καταιγιστικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου έως και το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη. Επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών, της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής και αυτοδιοικητικών εκλογών ενός γύρου. Ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση. Ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτει η πατρίδα μας για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική της ανασυγκρότηση μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης.
  • Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α’ και Β’ βαθμού, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους τοποθέτηση, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη υπεράσπισης της δημοκρατίας και της συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση. Προβάλλοντας ένα μέτωπο αντίστασης στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”.

πηγη: eleftheriaonline.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ