Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜεσσηνία: Τρία ημερολόγια αφιερωμένα στο 1821

Μεσσηνία: Τρία ημερολόγια αφιερωμένα στο 1821

Τρία πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα ημερολόγια μπορούν να κοσμήσουν τα γραφεία των Μεσσηνίων, κι όχι μόνο, και να αποτελέσουν πηγή για πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες τη χρονιά αυτή.

Η Επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του Γένους, αλλά και η ιστορία της περιοχής της Μεθώνης ενέπνευσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης και το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης αντίστοιχα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων εξέδωσε ημερολόγιο – λεύκωμα για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας και για τους ήρωες του Αγώνα. Εκεί αποτυπώνεται μια μνημειακή περιήγηση που ξεκινά από το ναό του Αγίου Στεφάνου στο Ραμοβούνι. Τόπο γέννησης του σημαντικότερου ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρών. Ανά μήνα, παρουσιάζονται εκκλησιαστικά, κοσμικά και οχυρωματικά μνημεία της Μεσσηνίας. Στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα πριν από την κήρυξη της έναρξης, κατά τη διάρκεια, αλλά και στην κορύφωση της Επανάστασης. Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις συνέτριψαν την τουρκοαιγυπτιακή ομάδα του Ιμπραήμ στον κόλπο του Ναβαρίνου. Οπως συνεχίζει η περιγραφή της ΕΦΑ: “αποσπάσματα από τη διήγηση του Γέρου του Μοριά και άλλες αρχειακές πηγές διανθίζουν τη διαδρομή. Μεταφέροντας τον αναγνώστη στο κλίμα εκείνης της ένδοξης εποχής”.

Από τον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης και τις Εκδόσεις “Θίνες” βγήκε το Ημερολόγιο “Οι αγωνιστές στον Μοριά 1821 – 1827”. Με κείμενα, ανθολόγηση Ζιζής Σαλίμπα, ζωγραφική Φωτεινής Στεφανίδη και επιμέλεια Νίκου Διονυσόπουλου. Αυτό αποτελεί μια “μικρή συνεισφορά για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Εδώ απεικονίζονται πρωταγωνιστές του Αγώνα σε σύγχρονη απόδοση εμπνευσμένη από γκραβούρες και πίνακες της εποχής. Βιογραφικά στοιχεία και κείμενα συνοδεύουν την κάθε φυσιογνωμία. Σημειώνονται μέρα με τη μέρα τα σημαντικότερα γεγονότα, έτσι όπως έχουν καταγραφεί στο έργο “Χρονολογικός πίναξ” του Σολομώντα Νικολαϊδη. Που τυπώθηκε το 1833 στο Εθνικό Τυπογραφείο της Αίγινας. Επιπλέον, σημειώνονται και οι γιορτές των πολιούχων αγίων στις κυριότερες πόλεις της Πελοποννήσου”. Το ημερολόγιο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Σωτήρη Λαμπρόπουλου – διευθυντή της Σχολής Σταυράκου.

Σε τετραχρωμία τυπώθηκε το ημερολόγιο του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, αφιερωμένο και αυτό στην 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης. Είναι δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) και επιτραπέζιο. Θέμα του είναι “Μεθώνη και ιστορία – 39 αιώνες”.  Η κάθε σελίδα έχει ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από βωμούς, οικισμούς, εκθέματα, με μια μικρή επεξήγηση. Ο αναγνώστης μαθαίνει για τους ιστορικούς που έγραψαν για τη Μεθώνη, αλλά και για το “πέρασμά” της στο χρόνο. Αρχαία, Ρωμαϊκή περίοδος, ανταγωνισμοί για το λιμάνι της, αυτοκράτορες, αξιωματούχοι, ξένη κυριαρχία, Συνθήκη της Σαπιέντζας, Επανάσταση. Ειδική αναφορά γίνεται και στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και στους αγωνιστές που πέρασαν από εκεί.

Το ημερολόγιο της ΕΦΑ αποτελεί ειδική έκδοση και διατίθεται δωρεάν. Τα άλλα δύο μπορεί κανείς να βρει από τον Εκδοτικό Οίκο “Θίνες” (internet, facebook) και από τη σελίδα των Φίλων του Κάστρου στο facebook.

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ