Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Ένας χρόνος μετά τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα – Χάθηκε μία...

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος μετά τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα – Χάθηκε μία Άμφισσα

Ο συνταξιούχος μαθηματικός Μανώλης Αγιομυριαννάκης ήταν το πρώτο θύμα. Από τότε στην Ελλάδα πεθαίνουν 19 άνθρωποι την ημέρα. Χάθηκε μία πόλη με πληθυσμό όσο η Άμφισσα ή το Λιτόχωρο ή η Αίγινα

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μανώλη Αγιομυριαννάκη από το ΠΓΝ Πατρών πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Ο θάνατος του 66χρονου Κρητικού που ρίζωσε και έκανε οικογένεια στην Αμαλιάδα σηματοδότησε μία νέα εποχή για την πανδημία του covid-19 στην Ελλάδα. Κι έβαλε και επίσημα τη χώρα στο κάδρο των χωρών με θύματα από κορονοϊό. Ήταν τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου 2020… Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στο πανελλήνιο αλλά για τους λοιμωξιολόγους. Ήταν η επιβεβαίωση των φόβων τους για την έλευση της φονικής πανδημίας. Ο Αγιομυριαννάκης ήταν ένας από τους εκδρομείς που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και επέστρεψαν στην Ελλάδα μολυσμένοι από κορονοϊό.

Πολυοργανική ανεπάρκεια

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

«Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και στις στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15 κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν»

Ανέφερε η ανακοίνωση που πέρασε στην ιστορία.

The Gorgeous Danube Delta in 4k – from Tulcea Romania00:00PreviousPlayNext00:00 / 03:07UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

Ο Αγιομυργιαννάκης είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο και ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου, Αμαλιάδας, Χαβαρίου, Κεραμιδιάς, Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

19 θάνατοι την ημέρα

Από τότε και κάθε μέρα η Ελλάδα πενθεί κατά μέσο όρο το θάνατο 19 πολιτών στην πλειοψηφία τους άνδρες ηλικίας πάνω από 60 ετών. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει. Από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η πιο εύκολη μεταδοτικότητα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες.

Πιο ανθεκτικές οι γυναίκες

Από τις 12 Μαρτίου 2020 μέχρι και την έκθεση του ΕΟΔΥ της 11ης Μαρτίου 2021 η Ελλάδα έχει καταγράψει 214.661 κρούσματα. Εκ των οποίων το 51.6% είναι άνδρες άνδρες και το 48,4% γυναίκες.

Το 95,8% με υποκείμενο νόσημα ή 70+

Μεταξύ των 6.937 νεκρών οι 4.085 είναι άνδρες και οι 2.852 γυναίκες. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Με άλλα λόγια χάθηκε μία πόλη με πληθυσμό όσο η Άμφισσα ή το Λιτόχωρο ή η Αίγινα. Η Ελλάδα με 20.665 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους την φέρνει στην 43η θέση μεταξύ 49 χωρών που είναι καλή επίδοση. Ενώ οι θάνατοι στο 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι 668 και την θέση στην 34η θέση.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ