Σχολεία: Παράταση διδακτικού έτους – Μη διεξαγωγή προαγωγικών εξετάσεων «βλέπει» το υπουργείο Παιδείας

480

Η πολιτική ηγεσία μελετά την περίπτωση να μην γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα λύκεια. Καθώς και την παράταση του σχολικού έτους. Παράταση εξαμήνου εξετάζεται και για τα πανεπιστήμια

Σειρά μέτρων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξετάζει ήδη το υπουργείο Παιδείας. Με δεδομένο ότι η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές δεν πρόκειται να λήξει άμεσα. Το υπουργείο Παιδείας μελετά την περίπτωση να μην γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα λύκεια καθώς και την παράταση του σχολικού έτους. Εφόσον τα σχολεία παραμείνουν κλειστά για πολλές ακόμη ημέρες κάτι που είναι πιθανό, λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών για τη χώρα μας.

Όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η διεξαγωγή ή όχι των προαγωγικών εξετάσεων σε Γυμνάσια-Λύκεια θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Η παράταση του σχολικού έτους είναι ένα σενάριο που εξετάζεται. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα γιατί δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Πότε οι ειδικοί θα δώσουν το πράσινο φως. Τότε θα πάρουμε  και την πολιτική απόφαση». Η υφυπουργός πάντως διευκρίνισε ότι η παράταση της χρονιάς δεν αφορά στις διακοπές του Πάσχα.

Η υφυπουργός επιμένει ότι η κάλυψη της ύλης μέσω τηλεκπαίδευσης είναι ικανοποιητική. Όπως είπε «θα δεχτώ όλες τις αντιρρήσεις, θα δεχτώ τον σκεπτικισμό, αλλά επειδή οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν την ύλη που έχουν διδάξει με κάθε πρόσφορο μέσο. Η ύλη έχει καλυφθεί. Θα συμφωνήσω ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ήταν όμως ένα εγχείρημα που χάρη στην επάρκεια των εκπαιδευτικών μας και στη διάθεση να προσφέρουν, η ύλη καλύφθηκε. Όταν λέμε ότι καλύφθηκε η ύλη, δεν το λέμε γιατί πρέπει να το πούμε στα ραδιόφωνα. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν παραγνωρίζουμε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση έχει και άλλες αρετές οι οποίες είναι σημαντικές. Όπως η επαφή με σχολική κοινότητα. Όμως η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω της πανδημίας, ήταν ένα εγχείρημα το οποίο απέδωσε πάρα πολύ καλά».

Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να μη γίνουν και φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία. Κάτι που όπως είπε η κυρία Μακρή «θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το υπουργείο. Όλες οι προτάσεις οι οποίες τίθενται από τους εταίρους μας. Από τους φυσικούς μας συμμάχους και είναι προτάσεις που τις ακούμε με ενδιαφέρον. Αν θα το σκεφτούμε σοβαρά, αν θα το αποφασίσουμε. Είναι κάτι το οποίο θα κριθεί και από τον χρόνο που θα ανοίξουν τα σχολεία» συμπλήρωσε.

Γ’ Λυκείου και Πανελλήνιες

Αναφερόμενη στους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η υφυπουργός είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι Πανελλαδικές να γίνουν στην ώρα τους. Έχουμε μειώσει από τον Ιανουάριο κατά 30% την ύλη. Το κάναμε έγκαιρα γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ύλη που θα εξεταστούν τα παιδιά στην Γ’ Λυκείου».

Παράταση εξαμήνου στα ΑΕΙ

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφερόμενος στην εκπαίδευση σε τμήματα που απαιτείται και φυσική παρουσία των φοιτητών. Έκανε  λόγο «για παράταση του εξαμήνου για να δοθούν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Μία σειρά από ασκήσεις θα γίνουν δια ζώσης και αφορούν στους κλινικούς γιατρούς. Εξετάζουμε κατά πόσο αυτό μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις σχολές Υγείας στους οδοντιάτρους. Στους γιατρούς μαιευτικής, νοσηλευτικής και άλλες ειδικότητες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να ξεκινήσουμε. Αλλά ελπίζουμε στο τέλος Μαρτίου τα πράγματα να μας το επιτρέψουν. Γίνονται επαφές με τους πρυτάνεις για να παραταθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, για λίγο το εξάμηνο».

πηγη: ethnos.gr