Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΛαϊκές αγορές: Επιμένει για τους πλειστηριασμούς θέσεων σε περιπτώσεις ισοβαθμίας το υπ....

Λαϊκές αγορές: Επιμένει για τους πλειστηριασμούς θέσεων σε περιπτώσεις ισοβαθμίας το υπ. Ανάπτυξης

Βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νέο νομοσχέδιο

Με τροποποιήσεις στα σημεία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η κατάρτιση του νέου σχεδίου νόμου. Που θα διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Με τις πρώτες προθέσεις της κυβέρνησης να έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Από τις οργανώσεις των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών.

Μετά τη συνάντηση την Τρίτη 23/2, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων Ομοσπονδιών των πωλητών, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) ανακοινώθηκε ότι:

«αποσύρονται οι διατάξεις που αφορούν τη συμμετοχή εταιρειών στα δρώμενα των λαϊκών αγορών, καθώς και τους πλειστηριασμούς των θέσεων των παραγωγών και πωλητών».

Όμως, δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις των ομοσπονδιών για σύσταση Οργανισμών ΝΠΙΔ, ούτε τις πενταμελείς επιτροπές απόδοσης-βελτίωσης θέσεων και δεν συστήνει τις επιτροπές λαϊκών αγορών, αφήνοντάς τες στην κρίση του κάθε περιφερειάρχη.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης διαμηνύουν ότι η πρόταση για Οργανισμούς ΝΠΙΔ δεν είναι καν υπό συζήτηση. Ξεκαθαρίζοντας πως «η διεύθυνση λαϊκών αγορών έχει τις αρμοδιότητες». Τα ίδια στελέχη εμφανίζονται κατηγορηματικά ότι παραμένει η διαδικασία του πλειστηριασμού για τις νέες θέσεις σε περίπτωση ισοβαθμίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο τακτοποιεί πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τα κοινωνικά κριτήρια αλλάζουν. Γίνονται πιο δραστικά επί της ουσίας και όχι με την έννοια που ορίζονταν τώρα ως κοινωνικά κριτήρια. Αλλά έτσι ώστε να κινητοποιούν ανθρώπους που δουλεύουν, που έχουν μείνει άνεργοι, που είναι νέοι κ.λπ.»

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι «όταν ισοβαθμήσουν δύο παραγωγοί, θα προκριθεί εκείνος που έχει τον μεγαλύτερο τζίρο από τις πωλήσεις την προηγούμενη χρονιά. Στην περίπτωση ισοβαθμίας δύο εμπόρων, τη θέση θα πάρει αυτός ο οποίος θα δώσει τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά».

Σύγχυση με τις ΣΔΙΤ

Σε σχέση με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως

«υπήρχε μία πρόταση να συγκροτούν ΣΔΙΤ για να αναπτύσσουν υποδομές, όχι για να λειτουργούν τις αγορές.

Η λέξη ΣΔΙΤ είναι σχηματική. Εμείς λέμε ότι οι φορείς λειτουργίας μπορούν να αναπτύσσουν υποδομές και έργα. Για θέματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τη φύλαξη, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, εφόσον το θέλουν». Στο διά ταύτα, αποσαφηνίζουν ότι αποσύρονται από τη συζήτηση

«παρ’ όλα αυτά, η δυνατότητα να ιδρύουν νομικά πρόσωπα, προφανώς δικά τους, οι περιφέρειες και οι δήμοι για τη λειτουργία των αγορών υπάρχει».

Όσον αφορά το αν θα παίρνουν θέσεις ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνουν ότι αυτό είναι κάτι που θα ισχύει μόνο για τα πανηγύρια και τα παζάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ