Εμβολιασμοί: Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα – Στο 54% τον Αύγουστο

Ήδη, πάντως, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία. Είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.

Με τρία εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) και άλλο ένα στον προθάλαμο της έγκρισης (Johnson&Johnson). Η ανάσχεση της πανδημίας διαφαίνεται εφικτή. Καθώς περί τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει «υψωθεί» τείχος ανοσίας στο 30% του πληθυσμού. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ, δείχνει ότι το ποσοστό αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο lockdown. Ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό ανοσίας εκτιμάται στο 46%, τον Αύγουστο στο 54% και τον Νοέμβριο στο 70% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως. 

Άλλωστε, τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000. Το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί «τρέξουν» σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής. Καθώς και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία. Είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών. 

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ