Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜία δόση εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης

Μία δόση εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης

Μία και μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού αρκεί για να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος όχι μόνο ασθένειας αλλά και μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή περιέχει την ανάλυση χιλιάδων δειγμάτων από ελέγχους που διενεργούνταν σε εβδομαδιαία βάση σε υγειονομικό προσωπικό στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν δραστική μείωση στο ποσοστό θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών στο υγειονομικό προσωπικό μετά τη λήψη μίας δόσης του εμβολίου των Pfizer και BioNTech», δήλωσε ο Νικ Τζόουνς, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ που ήταν από τους επικεφαλής της έρευνας.

Μετά τον διαχωρισμό των τεστ των εμβολιασμένων από αυτά όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, η ομάδα του Δρος Τζόουνς εντόπισε ότι ενώ το 0,80% των μη εμβολιασθέντων ήταν θετικοί σε τεστ, το ποσοστό όσων είχαν κάνει μια δόση του εμβολίου και βρέθηκαν θετικοί μέχρι 12 ημέρες αργότερα ήταν μόλις 0,37%, πέφτοντας στο 0,20% μετά τις 12 ημέρες από το εμβόλιο.

Αυτό συνιστά προστασία 75% μετά τις 12 πρώτες μέρες από τον εμβολιασμό, είπε ο Μάικ Γουίκς, ειδικός περί λοιμώξεων στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα. 

«Πρόκειται για σπουδαία νέα, καθώς δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο όχι μόνο προσφέρει προστασία από τoν SARS-CoV-2, αλλά βοηθά και στην αποτροπή της μόλυνσης, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης σε άλλους», δήλωσε ο κ. Γουίκς, τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να θυμόμαστε πως το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία σε όλους».

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ