Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜέχρι 28/2: Παρατείνεται η θήρα του αγριόχοιρου

Μέχρι 28/2: Παρατείνεται η θήρα του αγριόχοιρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε στην υπογραφή δυο σημαντικών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν τους κυνηγούς σε όλη τη Χώρα, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΕΝ, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και αποκαθιστούν την κυνηγετική νομιμότητα και κανονικότητα (μετά τις ατυχείς σχετικές με τη Θήρα, δηλώσεις που προηγήθηκαν από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη).

Με τις δύο αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποκαθίσταται το ισχύον πλαίσιο για τη Θήρα σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα και ειδικότερα.

Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777/14 -7- 2020 (ΦΕΚ 3053 Β’) Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Ρυθμίσεις Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020 και παρατείνεται η χρονική περίοδος Θήρας του αγριόχοιρου (Sus scrofa) μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

Με τη δεύτερη απόφαση που αφορά στη «Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές» αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειας ισχύος της Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89600/2453/2020 περί «Δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές» (Β’ 4093), μέχρι τις 20-9-2021.

Τα συνεργεία που συγκροτήθηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στα πλαίσια εφαρμογής της παραγράφου 2α του άρθρου 259 του Ν.Δ. 86/69 (Δασικός Κώδικας, ΦΕΚ 7 Α’), θα εντατικοποιήσουν για το χρονικό αυτό διάστημα τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον εντοπισμό περιοχών άμεσης προτεραιότητας για την εφαρμογή του μέτρου.

Οι ανωτέρω αποφάσεις έχουν σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Νωρίτερα προχθές, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία επιτρέπεται η μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι της Θράκης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «εάν η πολιτεία θέλει την συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων θα πρέπει πρώτα ο κ. Χαρδαλιάς να σταματήσει να απειλεί τους κυνηγούς και να ζητήσει επίσημα, οργανωμένα και εμπεριστατωμένα την βοήθεια τους. Οι κυνηγοί της Θράκης δεν θα αποσπαστούν από τους κυνηγούς της υπόλοιπης Ελλάδος, αποδεχόμενοι τις ανυπόστατες υποδείξεις του κ. Χαρδαλιά και τις πολιτικές και πρακτικές του διαιρεί και βασίλευε».

dasarxeio.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ