Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκτός Μεσσηνιακού Κόλπου τα δεξαμενόπλοια μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Εκτός Μεσσηνιακού Κόλπου τα δεξαμενόπλοια μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παράλληλα με το κλείσιμο του Μεσσηνιακού Κόλπου λίγο πριν την εκπνοή του 2020 με ΦΕΚ το οποίο επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη, χαράσσοντας μια ευθεία νοητή γραμμή από το Βενέτικο έως τον όρμο στα σπήλαια Διρού, δημιούργησαν στον Μεσσηνιακό μια ζώνη απόλυτης εθνικής κυριαρχίας.

Η εδαφική επικράτεια της Μεσσηνίας και κατ’ επέκταση της χώρας μεγάλωσε με αυτόν τον τρόπο, και πλέον τα νερά στον Μεσσηνιακό Κόλπο είναι εσωτερικά ύδατα. Κατά συνέπεια, όλος ο Μεσσηνιακός είναι ελληνικό έδαφος, και τα δεξαμενόπλοια που έκαναν μέχρι πρότινος μεταγγίσεις πετρελαίου σε διεθνή ύδατα μέσα στον κόλπο, αναγκαστικά μετακινήθηκαν.

Πλέον, καμία τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνεται στα νερά του Μεσσηνιακού ή εγγύτερα των 12 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης (τη νοητή γραμμή που έκλεισε τον Μεσσηνιακό Κόλπο), απ’ όπου ξεκινούν να μετρούν τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το προαναφερόμενο ΦΕΚ της 27ης Δεκεμβρίου, ενεργοποιήθηκε προεδρικό διάταγμα που έκλεισε συνολικά 39 κόλπους και όρμους της χώρας, από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, χαράσσοντας ευθείες γραμμές βάσης που ενώνουν τα φυσικά σημεία εισόδου τους.   

πηγή: eleftheriaonline,gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ