Πάτρα: Ο Θωμάς θα «ζει» ξανά από σήμερα – Εντός της ημέρας στο ΠΓΝΠ η αφαίρεση οργάνων

301

Η γενναία απόφαση της δωρεάς οργάνων από τους γονείς του 6χρονου Θωμά που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Πατρών.

Το θαύμα για το οποίο προσεύχονταν και προσδοκούσαν όλοι για τον 6χρονο Θωμά από τα Γρεβενά, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, δεν έγινε και, χθες, ανήμερα των Θεοφανίων, οι γονείς του ενημερώθηκαν από τους γιατρούς πως το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το ζευγάρι από τα Γρεβενά που έχει ένα ακόμα κοριτσάκι ηλικίας 4 ετών, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, έλαβε την απόφαση της δωρεάς οργάνων του μικρού Θωμά, εκδηλώνοντας την επιθυμία: «μέσα από τον θάνατο του δικού μας παιδιού, να σωθούν άλλα παιδάκια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει στο ΠΓΝΠ η διαδικασία λήψης των οργάνων και εν συνεχεία η μεταφορά των μοσχευμάτων σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

«ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ»

«Η θλίψη μου είναι μεγάλη για την απώλεια του παιδιού, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, από μια σπουδαία επιστημονική ομάδα που διαθέτουμε στη ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΠ με επικεφαλής τον κ. Ηλιάδη. Σε αυτή τη σημαντική ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, τα Θεοφάνια, εκδηλώθηκε το μεγαλείο της ψυχής των γονέων του 6χρονου, που συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων και δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουν άλλα παιδάκια», δήλωσε στην «Π» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

«ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ…»

«Υποκλινόμαστε σε αυτούς τους γονείς», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, προσθέτοντας: «Ενημερώθηκαν τι είναι η δωρεά οργάνων και χωρίς δεύτερη κουβέντα συναίνεσαν και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους παιδιού. Αυτό είναι το συγκλονιστικό. Είναι και τα Θεοφάνια, είναι σημαδιακά».

Το παιδάκι που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο σπίτι του, μεταφέρθηκε διασωλημένο στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ελλείψει διαθέσιμης κλίνης στην Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί της ΜΕΘ προχώρησαν στη διαδικασία «ψύξης» του εγκεφάλου, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης «δυστυχώς η καρδιακή ανακοπή ήταν τέτοιας φύσης, που προκάλεσε δυστυχώς ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος». Από την πρώτη στιγμή, εστάλη γενετικό υλικό στο Ωνάσειο, προκειμένου να εντοπιστεί από τι προκλήθηκε η ανακοπή με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.

pelop.gr