Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι Αιγύπτιοι στα χωράφια της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι Αιγύπτιοι στα χωράφια της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας

Στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κάϊρο ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε με τον ομόλογό του Ιχάντ Νάσρ διμερή, διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης.

Από την Αίγυπτο έρχονται παρήγορα νέα για τους καλλιεργητές γης και παραγωγούς, ιδίως της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών.

Στις αρχές της εβδομάδας ταξίδεψε στο Κάϊρο ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου υπέγραψε με τον ομόλογό του Ιχάντ Νάσρ διμερή, διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί πιλοτικά, από τις αρχές του 2023, και προβλέπει τη νόμιμη παραμονή και εργασία έως 9 μήνες, για 1 έτος.

Οταν εκκλήθη από την στήλη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» να εξειδικεύσει την διακριτική αυτή συμφωνία, υπογράμμισε: «Είναι συμφωνία – πρότυπο, που πέραν της κάλυψης αντικειμενικών αναγκών της χώρας μας, στοχεύει και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Προβλέπει τον ερχομό πολύ περισσότερων εργατών γης, ανάλογα της ζήτησης από τις περιφέρειες, οι οποίες και θα κάνουν την κατανομή για να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Τον Δεκέμβριο θα έλθει, προς κύρωση, η συμφωνία στη Βουλή και το χρονοδιάγραμμα είναι να καταφθάσουν οι πρώτοι εργάτες, από την Αίγυπτο, την άνοιξη. Μέσα στις προβλέψεις μας είναι οι συνθήκες διακυβέρνησής τους και οι αμοιβές τους».

Ο υπουργός, μιλά ακόμη, για στέρεη βάση και «μπούσουλα» για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας με τρίτες χώρες.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ