Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΣτη Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φράουλας

Στη Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φράουλας

Ζήτηση για τον «κόκκινο χρυσό»

Για ακόμη μία χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ανήλθαν σε 70.352 τόνους έναντι 65.054 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,1%.Να σημειωθεί ότι η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ζώνες καλλιέργειας φράουλας στην Ε.Ε., καθώς οι μοναδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την υψηλής ποιότητας υπερπρώιμη παραγωγή, που αρχίζει πλέον από τα μέσα Νοεμβρίου, προσδίδοντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού με τεράστιο όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία.  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία από Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS και η διακίνηση ακτινιδίων κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Συγκεκριμένα από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 έως 1η Ιουλίου 2022 ανήλθε στους 197.637 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στις εξαγωγές ακτινιδίων ενώ μέσα στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η ζήτηση καθώς πολλοί καταναλωτές αναζητούσαν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

Η πορεία των εξαγωγών

Συνολικά πάντως και σε αντίθεση με τα παραπάνω ρεκόρ που καταγράφονται σε φράουλες και ακτινίδια, οι ροές των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών μέχρι την 1η Ιουλίου παρουσιάζουν μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής, της τάξεως του -16%.

Ενδεικτικά οι εξαγωγές ντομάτας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου παρουσιάζουν μια μείωση κατά -22,9% σε σχέση με την περσινή περίοδο, με το 77,2% και 8,1% των ποσοτήτων να έχουν εξαχθεί προς Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα.Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εξαγωγές μήλων ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως 24 Ιουνίου 2022 οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 64.069 τόνους, μειωμένες κατά 20,1% έναντι σε σχέση με πέρσι.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο μήνας που διανύουμε, ο Ιούλιος, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μήνες για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.Όσον αφορά στη συγκομιδή των θερινών φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές των βερικόκων είναι αυξημένες κατά 42,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, των ροδάκινων κατά 35,7% των νεκταρινιών κατά 88,3%. Αντίθετα μειωμένες είναι οι εξαγωγές σε κεράσια κατά -6,9% και καρπούζια κατά -26,0%.Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν συνολικά μία άνοδο σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas Γιώργο Πολυχρονάκη υπήρχαν μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων, λόγω καταστροφών. Σε σύγκριση με το 2020, αντίθετα καταγράφεται σημαντική μείωση, ενδεικτικά κατά 18,5% στα βερίκοκα, κατά 50,4% στα ροδάκινα και κατά 46,6% στα νεκταρίνια.

Ικανοποίηση για τη νομοθετική ρύθμιση

Στο μεταξύ, με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τους αγροτικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας, η ψήφιση της τροπολογίας που αφορά στο καθεστώς απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης, καθώς με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα εργατών στα χωράφια της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος είχε ζητήσει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης χεριών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φράουλας στη Δυτική Ελλάδα.

Η ρύθμιση για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας», προβλέπει τα εξής:

Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους.

Εντάσσονται στην κατά παρέκκλιση διαδικασία του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021, για την οποία λειτουργεί ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αφορά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.

Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στόχος της διάταξης είναι:

Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.

Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροτοκαλλιεργειών.

Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.Επίσης, αντιμετωπίζεται και  το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εργασίας για πέντε χρόνια και μάλιστα με πολύ απλουστευμένη διαδικασία. Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι μέσω αυτής θα βοηθηθούν οι παραγωγοί μας στη συγκομιδή των προϊόντων τους και κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών διασυνδέσεων των δημοσίων υπηρεσιών με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Μετανάστευσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης θα κοινοποιούν, δια ηλεκτρονικής οδού, σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των αιτούντων εργοδοτών και των πολιτών τρίτων χωρών.Η κοινοποίηση αυτή πραγματοποιείται, ώστε να είναι δυνατή:

α) η έκδοση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από ΑΑΔΕ και η γνωοτοποίησή του στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

β) η αυτόματη έκδοση του ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

γ) η εκπλήρωση από τους εργοδότες των εκ του νόμου υποχρεώσεών τους και

δ) η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων από τις αρμόδιες κατά περίπτωση δημόσιες αρχές.

Πηγή: «Νεολόγος» Πατρών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ