Πάτρα: Στα ύψη η Τροπονίνη στην Τζωρτζίνα – «Ο μέσος όρος στις τιμές είναι 0-15 και το παιδί είχε 485»

Πολύ κοντά στη λύση του μυστηρίου βρίσκονται οι αρχές για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας να αναμένονται από μέρα σε μέρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ερωτήματα γεννά μία άλλη ουσία που εντοπίστηκε σε αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού λίγες ώρες πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και κατέληξε αργότερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σόμπολου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», πρόκειται για την ουσία τροπονίνη. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, η τιμή της ουσίας αυτή ήταν πολύ πιο υψηλή από τις προβλεπόμενες φυσιολογικές τιμές.

«Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο», εξήγησε στην εκπομπή ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

«Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

«Ο μέσος όρος στις τιμές είναι 0-15 και το παιδί είχε 485»

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Σόμπολος, οι γιατροί αναφέρουν στον ιατρικό φάκελο ότι το παιδί δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά. «Ο μέσος όρος στις τιμές είναι από 0-15 και η Τζωρτζίνα είχε 485. Όλοι μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Τι σημαίνει η ύπαρξη αυτών των τιμών;», διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος.

«Εάν υπάρχει δομικό πρόβλημα στην καρδιά θα έχει βρεθεί σίγουρα στην ιστολογική εξέταση η οποία έχει γίνει. Άρα από εκεί θα έχουμε βέβαιη απάντηση, εκτός των άλλων, αν το παιδί είχε καρδιακό πρόβλημα ή όχι. Για να έχουν βάλει απινιδωτή στο παιδί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εικόνα του καρδιαγγειακού του συστήματος. Βέβαια, μια ισχαιμία του μυοκαρδίου που μπορεί να σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για το μυοκάρδιο, γιατί όταν μειώνουμε το οξυγόνο μας, – για οποιοδήποτε λόγο, όχι μόνο σε ασφυκτικό θάνατο – τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται είναι τα ζωτικά όργανα, ο εγκέφαλος και η καρδιά. Άρα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε γιατί έχει γίνει η εγκεφαλοπάθεια στο παιδί, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο», κατέληξε ο κ. Λέων.

Πάτρα: Πήρε τον ιατρικό φάκελο του παιδιού η οικογένεια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας «Πελοπόννησος» από τον χώρο της Υγείας, η οικογένεια της Τζωρτζίνας, μόλις προχθές ζήτησε και πήρε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού.

Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένονται νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση που ενδεχομένως να προκύψουν από το Ειδικό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής – Τοξικολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Πληροφορίες της εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρουν πως τα αποτελέσματα θα δείχνουν «παθολογικά και μόνο αίτια για την 9χρονη Τζωρτζίνα», ενώ σε ό,τι αφορά στην τελική Ιατροδικαστική Έκθεση της άτυπης Επιτροπής Ιατροδικαστών «πολύ δύσκολα θα καταλήξει σε κάτι ανατρεπτικό» για τους λόγους θανάτου της Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Πάτρα: Δεν προκύπτει γονιδιακό πρόβλημα στους θανάτους των παιδιών

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος στην οικογένεια και δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή Live News, οι επιστήμονες έλεγξαν περίπου 1.000 γονίδια.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τον θάνατο των τριών παιδιών, ερευνήθηκε αν υπάρχουν κληρονομικά ζητήματα που αφορούσαν κυρίως την καρδιά, καθώς τουλάχιστον τα δύο από τα τρία παιδιά, πέθαναν από καρδιακή ανακοπή.

Στη συνέχεια, έγινε έρευνα σε 190 γονίδια που συχνά ευθύνονται για προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Αφού δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα ούτε τότε, έγινε ακόμα πιο αναλυτική έρευνα σε άλλα 800 γονίδια, όμως και πάλι δεν βρέθηκε τίποτα.

Το πόρισμα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, έδειξε ότι η οικογένεια από την Πάτρα, δεν είχε κανένα απολύτως γονιδιακό θέμα.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ