Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική Ελλάδα«Πεθαίνουν δίπλα σου κι εσύ προσεύχεσαι» λένε οι ασθενείς – Πάνω από...

«Πεθαίνουν δίπλα σου κι εσύ προσεύχεσαι» λένε οι ασθενείς – Πάνω από 750 οι θάνατοι στη Δυτική Ελλάδα

Το τέταρτο πανδημικό κύμα σαρώνει κι αυτή τη φορά μάς βρίσκει γυμνούς από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σε ένα ατελείωτο πεδίο μάχης που καταγράφουν καθημερινά δεκάδες θανάτους, χθες έφτασαν τους 104, έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε επίπεδο 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.525.
Εκ των οποίων οι 730 αφορούν τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1Η ΥΠΕ – ΑΤΤΙΚΗΣ 4.071
2Η ΥΠΕ – ΠΕΙΡΑΙΑ / ΑΙΓΑΙΟΥ 1.780
3Η ΥΠΕ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 3.029
4Η ΥΠΕ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 3.818
5Η ΥΠΕ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2.070
6Η ΥΠΕ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1.525
7Η ΥΠΕ – ΚΡΗΤΗΣ 413

Το τέταρτο πανδημικό κύμα σαρώνει κι αυτή τη φορά μας βρίσκει γυμνούς από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να είναι σε θέση να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.
Συχνές είναι οι καταγγελίες υγειονομικού προσωπικού, συγγενών αλλά και των ίδιων των ασθενών για τις συνθήκες νοσηλείας των νοσούντων με κορονοϊό.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης κλινών. Μόνο στα νοσοκομεία της Πάτρας, ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα», χθες νοσηλεύονταν 8 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ποιες είναι οι συνθήκες παρακολούθησής τους όταν στις Μονάδες καταγράφεται αδυναμία κάλυψης όλων των βαρδιών από εξειδικευμένο προσωπικό;

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές ασθενών που έτυχε να νοσηλεύονται δίπλα σε διασωληνωμένους. «Είναι από τα πιο συγκλονιστικά που έχω ζήσει στη ζωή μου. Διασωληνωμένος ασθενής πέθανε δίπλα μας. Εμείς να είμαστε σε αυτή την κατάσταση κυριευμένοι από τον φόβο τι θα μας συμβεί την επόμενη στιγμή και να ζούμε όλη αυτή την κατάσταση. Μάλιστα ζητούσαμε να έρθει κάποιος να τον δει αλλά το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει σε ποιον να πρωτοπροσφέρει βοήθεια» μας περιέγραψε συμπολίτισσα Α.Π. που την περασμένη εβδομάδα πήρε εξιτήριο από Κλινική Κορονοϊού της Πάτρας.
«Συμπλήρωσα 13 ημέρες μέσα στην Κλινική. Υπήρχαν στιγμές που έλεγα να βγω από εδώ κι ότι γίνει. Βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζεις τον πανικό όταν έρχεται η ώρα της διασωλήνωσής τους. Γιατροί και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Διστάζεις ακόμα και να ζητήσεις κάτι γιατί βλέπεις να τρέχουν σαν αλλοπρόσαλλοι. Το μόνο που κάνεις είναι η προσευχή σου να βγεις όρθιος από εκεί» μας περιέγραψε ο κ. Αλέξης που νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ

«Εχουμε ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας. Αλλωστε οι καθημερινοί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων είναι αποτέλεσμα και την υποστελέχωση των νοσοκομείων με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό» επισημαίνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.
Ο ίδιος προσθέτει: «Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100% και καθημερινά έχουμε διασωληνωμένους σε κοινές κλινικές που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποστήριξη γι’ αυτούς τους ασθενείς. Αυτό είναι το πιο τραγικό όλων».
Ο κ. Ζιαζιάς τονίζει ότι «το ΕΣΥ κρατιέται αυτή τη στιγμή χάρη στο φιλότιμο και την υπερεργασία του προσωπικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία. Πλέον όμως δεν αρκεί το φιλότιμο. Προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη από το κράτος διότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση. Δυστυχώς η πανδημία δεν τελειώνει αύριο».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 4ΟΧΡΟΝΗ

Εν τω μεταξύ, πανελλήνιος θόρυβος έχει προκληθεί από καταγγελία για τις συνθήκες του θανάτου της γυναίκας 40 ετών από τα Καλάβρυτα που νοσηλεύονταν στον «Αγιο Ανδρέα», από συγγενείς της.
«Τη σκότωσαν στο νοσοκομείο για να ανεβαίνουν οι αριθμοί. Αφού έτσι δεν τα βλέπουν κυνικά όλα; Τη σκότωσαν, δεν είχε τίποτα, έφυγε από τα Καλάβρυτα υγιέστατη. Ηταν θετική στον ιό, αλλά δεν είχε ούτε πυρετούς ούτε τίποτα. Εκανε μόνο λίγο πυρετό στο σπίτι, μετά όταν πήγαμε στο νοσοκομείο δεν είχε τίποτα. Η ίδια επέμενε να πάμε στο νοσοκομείο, γιατί την φόβισαν. Το βράδυ πριν πεθάνει επικοινωνήσαμε με τους γιατρούς και μας είπαν ότι είναι καλύτερα. Εχω και τα μηνύματά της ότι είναι καλύτερα. Ξαφνικά το πρωί μάς έλεγαν ότι δεν την προλάβαιναν. Τελικά μας ενημέρωσαν ότι διασωληνώθηκε κι ”έφυγε”» καταγγέλλει συγγενής της γυναίκας.
Η 40χρονη είχε εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Τζόνσον το περασμένο καλοκαίρι.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ