Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕΚΤΑΚΤΟ: Δυτική Αχαΐα: Ανέβηκε η στάθμη στο Μετόχι – Συναγερμός για εγκλωβισμένους...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δυτική Αχαΐα: Ανέβηκε η στάθμη στο Μετόχι – Συναγερμός για εγκλωβισμένους – Επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ – ΒΙΝΤΕΟ

Με βάρκα απεγκλωβισμός κατοίκων από τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Δυτική Αχαΐα, που δοκιμάζεται για τέταρτη ημέρα από τα καιρικά φαινόμενα.

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας για τέταρτη ημέρα (Δευτέρα 29/11/2021), μετά της πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες. Εξαιτίας της βροχόπτωσης, ανέβηκε η στάθμη του νερού στο Μετόχι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, πλημμύρισαν σπίτια και αγροικίες.

Τουλάχιστον τρία άτομα (δυο γυναίκες και ένας άνδρας) έχουν εγκλωβιστεί στην Καλόγρια και στο Μετόχι. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αδυνατούν να εξέλθουν από τα σπίτια τους και από ξενοδοχείο της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, στήνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, με επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας επιπυραγό Θεόδωρο Φιλιπόπουλο. Τέσσερις διασώστες θα προσεγγίσουν τα σημεία με βάρκα.

Στην καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στη Δυτική Αχαΐα, από τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών, βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο, την ώρα που τελούν εν αναμονή της ικανοποίησης του αιτήματος για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για τρίτη ημέρα χθες Κυριακή, συνεργεία της πολιτικής προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με τη συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας και ιδιώτες χειριστές σκαπτικών μηχανημάτων, υπό τον συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινού, επιχειρούσαν πυρετωδώς από άκρη σε άκρη στις πληγείσες περιοχές προχωρώντας σε παρεμβάσεις για την απορροή των μεγάλων ποσοτήτων νερού, από καλλιέργειες και χωριά του κάμπου, αλλά και σε καθαρισμούς φερτών υλικών από χείμαρρους και ποτάμια

Στις Πόρτες, σημειώθηκε κατολίσθηση στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων, για περίπου μια ώρα.

Στο Μετόχι, το ύψος του γηπέδου μηχανήματα, προχώρησαν σε διάνοιξη της μπούκας – ξύλινο γεφυράκι – καθαρίζοντας την από φερτά υλικά, προκειμένου να βρουν δίοδο διαφυγής τα νερά, που μετέτρεψαν μεγάλες εκτάσεις σε λίμνες.

Σε Μποντείκα, Σαγέικα, Γομοστό, εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης, η άνοδος της στάθμης των νερών ανέβηκε επικίνδυνα, απειλώντας κατοικίες.

Το Σάββατο σύμφωνα με το forestcast weather.gr, τα υψηλότερα ποσοστό υετού, κατεγράφησαν στο Λάππα 72.8, στα Σαγέικα 67.4 και στην Κάτω Αχαΐα 54.6. Ο βροχερός καιρός σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, αναμένεται να διατηρηθεί έως και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
«Η απίστευτη θεομηνία, που έπληξε τη Δυτική Αχαΐα, δημιούργησε πληγές που άμεσα ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα προσπαθήσει να επουλώσει. Δεν είναι ώρα για δηλώσεις, μετράμε τις πληγές μας, συνεργεία οργανώνονται από την Περιφέρεια, για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών, ώστε άμεσα να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων. Θα σταθούμε, δίπλα σε κάθε πολίτη και θα πιέσουμε την κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα ο μηχανισμός αποζημίωσης, όλα τ’άλλα με ψύχραιμη αποτίμηση θα τα πούμε στην πορεία του χρόνου», δήλωσε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπός Μπονάνος, που βρέθηκε στη «λαβωμένη» Δυτική Αχαΐα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ  

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, αναμένεται εντός της ημέρας σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ», να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΔ ΑΧΑΙΑΣ

Με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΚΕ ΑΧΑΙΑΣ

Περιοδεία στη Δυτική Αχαΐα, πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ Αχαΐας. Από τους επικεφαλής  Περιφερειακό Σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Γρηγόρη Συμεωνίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δυτικής Αχαΐας Αλέκο Θανόπουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλθηκαν οι τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που άφησαν ολόκληρες περιοχές αθωράκιστες με κίνδυνους ακόμη και για ανθρώπινες ζωές, με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και των τοπικών και περιφερειακών Αρχών επισημαίνοντας, ότι ορατός είναι ο κίνδυνος για νέες πλημμύρες.

Πηγή:pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ