Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Με τα πιστοποιητικά ανά χείρας η αγορά – Εκφράστηκε δυσαρέσκεια –...

Πάτρα: Με τα πιστοποιητικά ανά χείρας η αγορά – Εκφράστηκε δυσαρέσκεια – Και σήμερα ανοικτά τα μαγαζιά

Συμμορφώθηκαν οι καταναλωτές με τους ελέγχους αλλά δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τα πρόσθετα εμπόδια και το κόστος στην καθημερινότητά τους

«Μουδιασμένη» μπήκε χθες η αγορά της Πάτρας, στο νέο καθεστώς μέτρων κατά του κορονοϊού, καθώς το λιανεμπόριο απαιτεί από τους μη εμβολιασμένους ράπιντ τεστ και έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης στην είσοδο του καταστήματος.

Η κίνηση στο κέντρο ήταν χθες σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά το κλίμα «παγωμένο» με τους καταναλωτές να συμμορφώνονται στην νέες απαιτήσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν δυσανασχετούσαν.

Η επιβολή των νέων μέτρων, είχε ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των ουρών έξω από τις πόρτες των καταστημάτων. Φυσικά, μαζί με τους ελέγχους, επέστρεψαν και οι αγορές click away, ενώ καταστήματα ετοιμάζονται και για παραδόσεις κατ΄οίκον.

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οπως τόνισε στην «ΠτΚ» ο ειδικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Τάσος Νικολακόπουλος «το κλίμα είναι παγωμένο και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Φαίνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος εξάντλησε τις αγορές του, έτσι ώστε να μην έχει την υποχρέωση ενός ράπιντ τεστ. Οσον αφορά εμάς, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την οικογενειακή επιχείρηση νοιώθουμε ξανά ένα «ντεζαβού» αποτυχημένων μέτρων και το «λοκντάουν» να επιστρέφει. Δυστυχώς τα νέα μέτρα στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και ρεαλισμού, καθώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και όσο θα περνάνε οι μέρες αυτό θα το βλέπουμε όλο και πιο έντονα. Θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική, η οποία να μην είναι αντιφατική, να μην λέει άλλα για εκκλησίες, άλλα για σούπερ μάρκετ, άλλα για τα γήπεδα και άλλα για το λιανεμπόριο, αλλά να υπάρχει μια ενιαία και ξεκάθαρη φωνή, η οποία θα ισχύει για όλους και δεν θα κλείνει το μάτι σε κανέναν».

Ο κ. Νικολακόπουλος πρόσθεσε ότι οι έμποροι εισπράττουν δυσαρέσκεια από τους καταναλωτές και κάποιες φορές γυρίζουν και την πλάτη τους στην αγορά, όπως έχει κάνει και η κυβέρνηση.

Ο έμπορος του κέντρου Κώστας Σπυρόπουλος, πρόσθεσε κι αυτός ότι οι καταναλωτές, χθες πρώτη ημέρα των νέων μέτρων ήταν μουδιασμένος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην προκληθεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά και μείωση του τζίρου. «Οι καταναλωτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη νέα κατάσταση. Μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι, οπότε εν δυνάμει θα πρέπει να θεωρούνται χαμένοι από την αγορά, γιατί κάποιοι δεν θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν ράπιντ λόγω πρόσθετων εξόδων και έτσι αυτόματα μειώνεται το αγοραστικό μας κοινό» είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Εντατικούς ελέγχους ξεκίνησε από χθες το πρωί η Αστυνομία και μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας στην Πάτρα, τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και σε εμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνταν τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης ενώ στις επιχειρήσεις δεν ελέγχονται μόνο οι πελάτες για την ύπαρξη των προβλεπόμενων εγγράφων, αλλά και οι εργαζόμενοι. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα, που η αγορά θα είναι προαιρετικά ανοικτή, λόγω των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων.

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αρνούνται οι τραπεζικοί υπάλληλοι να αναλάβουν το έργο του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και rapid test που χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι πολίτες από την Δευτέρα για την είσοδό τους στα καταστήματα των τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ καλεί τους υπαλλήλους να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού και ζητά από τις διοικήσεις των τραπεζών να διασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό που θα επιφορτιστεί με το έργο.

Το μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος τόνισε στην «ΠτΚ» ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, κινούνται προς την κατεύθυνση να αναθέσουν σε εταιρίες security τον έλεγχο των πιστοποιητικών, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο με περίπου 1200 καταστήματα σε όλη την χώρα.

Ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι από αύριο θα επιδεινωθεί το πρόβλημα με τις ουρές στις πόρτες των τραπεζών, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα με πελάτες που είναι ανεμβολίαστοι, αλλά είναι αναγκαία η φυσική παρουσία τους, π.χ. για αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο γενικός σύμβουλος του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην ΑΤΕ Γιώργος Παπασπυρόπουλος τόνισε στην «ΠτΚ» ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρόκειται να αναλάβουν και αυτή την υποχρέωση. Ηδη ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με την ελλιπή εξυπηρέτηση λόγω της μείωσης του προσωπικού και των καταστημάτων και οι τραπεζοϋπάλληλοι φοβούνται ότι θα γίνουν αυτοί «σάκος του μποξ». Μάλιστα, ο κ. Παπασπυρόπουλος ανέφερε ότι προ ημερών, πελάτης τράβηξε μαχαίρι και απείλησε τραπεζοϋπάλληλο σε κατάστημα της Αθήνας.

Προέβλεψε ότι από αύριο θα ενταθεί το φαινόμενο των διαπληκτισμών έξω από τις τράπεζες με τον κόσμο να διαμαρτύρεται, ενώ βλέπει ότι αυτή η απόφαση θα δώσει νέα ώθηση στις διοικήσεις των τραπεζών για περαιτέρω μείωση προσωπικού και καταστημάτων.

Κατεβάζουν ρολά τη Δευτέρα καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης στην Πάτρα, με τους καταστηματάρχες να αντιδρούν στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ο ΣΚΕΑΝΑ ζητά από τα μέλη του σε ολόκληρη την Αχαΐα να κλείσουν τα καταστήματα τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

Τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί ο κλάδος, ενώ εκπρόσωποι του τοπικού Συλλόγου του θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, στην Πάτρα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα λάβει μέρος και ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, ο οποίος χαρακτηρίζει άδικα και τιμωρητικά τα νέα μέτρα.

ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΦΕ

Η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας εκφράζει την συμπαράσταση της στην κινητοποίηση των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής και καλεί τα μέλη της, αύριο να μην πωλούν καφέ στους καταναλωτές. Η ΟΕΒΕΣΝΑ επίσης στηρίζει το Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής. Προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη φορέων την προσεχή εβδομάδα για να αποφασιστούν ενέργειες αντίδρασης στα νέα μέτρα

Πηγή:pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ