Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΚωνσταντίνος Σιάμος: Ο «ήρεμος γίγαντας» και οι ήρως γονείς – Σήμερα το...

Κωνσταντίνος Σιάμος: Ο «ήρεμος γίγαντας» και οι ήρως γονείς – Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο δωρητή οργάνων

Για δέκα ημέρες ο 16χρονος Κωνσταντίνος Σιάμος έδινε τη μάχη του στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ χτυπημένος από οξεία κεραυνοβόλο εγκεφαλομηνιγγίτιδα.

Το θαυμαστό και αναντικατάστατο δώρο της ζωής σε έξι συνανθρώπους μας πρόσφερε ο 16χρονος Κωνσταντίνος Σιάμος που απεβίωσε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ μετά από οξεία κεραυνοβόλο εγκεφαλομηνιγγίτιδα.

Χαρίζει ζωή σε 5 συνανθρώπους με τον θάνατο του ο 16χρονος Κωνσταντίνος από το Μεσολόγγι

Με τον θάνατό του, ο «ήρεμος γίγαντας» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα ζωής ανήμερα της χθεσινής ημέρας που ήταν αφιερωμένη στη Δωρεά Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. Το μήνυμα ζωής εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα μέσω των οργάνων του που ταξίδεψαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να σώσουν συναθρώπους μας, που περίμεναν το πολύτιμο δώρο για να ζήσουν.

Η λήψη των οργάνων του Κωνσταντίνου Σιάμου ολοκληρώθηκε χθες στις 5 τα ξημερώματα μετά από άρτια οργάνωση όλη της ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που πήραν τα όργανα προς μεταμόσχευση.

«Είναι συγκλονιστική η στάση των γονιών του» μας ανέφερε ο υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ανδρέας Ηλιάδης και εξηγεί: «Οταν τους πλησιάσαμε να τους ενημερώσουμε για την αρνητική εξέλιξη και την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου του παιδιού τους, πήγαμε να τους ενημερώσουμε και για το ενδεχόμενο της δωρεάς τον οργάνων του. Μας απάντησαν ότι αυτό είχε περάσει από τη σκέψη τους. Η δε αγωνία της μητέρας μέσα στον πόνο της ήταν μέχρι χθες το πρωί αν καταφέραμε να διατηρήσουμε τα όργανα του γιου της ώστε να είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση. Πιστεύω ότι πρέπει να σταθούμε σε αυτό το μεγαλείο ψυχής και στο παράδειγμα αυτών των γονιών. Ο μικρός  Μεσολογγίτης έφηβος έστειλε το μήνυμα της δωρεάς. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των γονιών του «Η επαύριο της ζωής μας θα ‘ναι πάλι ζωή». Ο Ελύτης είναι πάντα επίκαιρος».

Σύμφωνα με πληροφορίες με τους γονείς του Κωσνταντίνου επικοινώνησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να τους συγχαρεί και να τους δώσει κουράγιο. Ανάλογο τηλεφώνημα έκανε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ήδη κάποια από τα όργανα έχουν μεταμοσχευθεί σε ασθενείς. Ειδικότερα η καρδιά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, οι πνεύμονες όπως και τα μάτια και ο ένας νεφρός σε ασθενείς στο Γ. Γεννηματάς και στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, το ήπαρ και ο άλλος νεφρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΠ, Δημήτρης Μπάκος, «μετά από κατάλληλη προετοιμασία του δότη από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, των Χειρουργείων και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας έγινε με επιτυχία η λήψη των οργάνων».

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ

Στην όλη διαδικασία συμμετείχε μία ολόκληρη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και άλλες ειδικότητες. Ειδικότερα η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι την ομάδα αυτή αποτελούσαν ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, οι χειρουργοί Ιωάννης Μαρούλης και Κωνσταντίνος Μπουχάγιερ καθώς και οι Οφθαλμίατροι Ιωάννης Φραγκούλης και Ιωάννης Ιατρόπουλος. Από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι γιατροί κ. Κοφινάς και κ. Καρακάση και από το Ωνάσειο ο κ. Ιερομόναχος, ο κ. Χρυσοστομίδης και ο κ. Μυλωνάς. Αναισθησιολογικά, η κάλυψη έγινε από τον Αθανάσιο Σέργιο και την Στέλλα Αντωνίου.

«Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Π. ευχαριστεί ιδιαιτέρως την οικογένεια του άτυχου 16χρονου που υπερβαίνοντας τον πόνο και δείχνοντας εξαιρετική μεγαλοψυχία, αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της σε πάσχοντες συνανθρώπους μας. Επιπλέον, ευχαριστεί θερμώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν» επισημαίνει ο κ. Μπάκος.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

Το ύστατο χαίρε θα μπουν σήμερα στον Κωνσταντίνο Σιάμο η οικογένειά του, οι φίλοι του και όσοι τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, στο Μεσολόγγι. Η σορός του Κωνσταντίνου θα είναι στον Ιερό Ναό από τις 14:00 μ.μ..

Η οικογένειά του επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο ΕΨΥΠΕΑ ( Εταιρεία Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφληβου Αιτωλοακαρνανίας).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» με σκοπό της να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς, ούτως ώστε αύριο, η μεταμόσχευση οργάνων, να είναι μια εφικτή θεραπεία για όποιον την έχει ανάγκη.
Φέτος, η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων» γιορτάζεται με την έναρξη του ταξιδιού των «Οργανούληδων» στα σχολεία της χώρας μας, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της β’,γ’,δ’,ε΄ και στ’ Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πως να τα διατηρούμε υγιή, ενώ εισάγει τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης.

Οι «Οργανούληδες» (Orgamites) είναι το επίσημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά σχολικής ηλικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ