Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Γινεται «πάρτι» με τα ξένα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε κλάμπ και εστιατόρια-...

Πάτρα: Γινεται «πάρτι» με τα ξένα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε κλάμπ και εστιατόρια- Ο “πονοκέφαλος” της ταυτοπροσωπίας

Θα αυξηθούν οι έλεγχοι από την αστυνομία

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εκτυλίσσεται η διαδικασία ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού στους θαμώνες καταστημάτων της εστίασης. Μπορεί η διαδικασία να θεωρείται απλή όμως καταλήγει πολύπλοκη με τα περιστατικά εισόδου με ξένα πιστοποιητικά να πληθαίνουν καθώς και στην Πάτρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπαίνουν σε καταστήματα με πιστοποιητικά συγγενικών ή φιλικών προσώπων που μπορεί να σκανάρονται από τους υπεύθυνους καταστημάτων.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Γιάννης Σπυρόπουλος, Πρόεδρος του Σύλλογου Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας, «έλεγχοι γίνονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων σκανάρει τα πιστοποιητικά. Αυτό που δεν ξέρω είναι το κατά πόσο γίνεται ταυτοπροσωπία, αν γίνεται δηλαδή έλεγχος και στις ταυτότητες των πελατών.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία στασιμότητα στους εμβολιασμούς, όμως τα περισσότερα μαγαζιά στην πόλη μας δουλεύουν με τους φοιτητές οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι στην πλειοψηφία τους. Μαθαίνω ότι έλεγχοι γίνονται και από την αστυνομία. Αν στις χιλιάδες κόσμου που κυκλοφορεί μπαίνουν και 2- με ξένα πιστοποιητικά, πρόκειται για ένα πολύ μικρό νούμερο.

Σκεφτείτε να πρέπει να ζητήσουμε ταυτότητα από 1.000 άτομα που θα μπουν σε ένα μαγαζί. Είναι δύσκολο. Είναι και θέμα ατομικής ευθύνης του καθένα. Για άλλη μία φορά βέβαια το πρώτο πράγμα στο οποίο στρέφεται η κυβέρνηση για να αποδώσει ευθύνες είναι η εστίαση, χωρίς πάλι να αποδεικνύεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται από αυτήν. Έχουμε δει τεράστιους συνωστισμούς στα λεωφορεία και δε μιλάει κανένας. Για όλα φταίει η εστίαση».

Την ανησυχία του για τα περιστατικά θαμώνων που μπαίνουν σε καταστήματα εστίασης με ξένα πιστοποιητικά εκφράζει μιλώντας στο  thebest.gr και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης. «Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να ελέγχεται ο οποιοδήποτε μπαίνει σε ένα κατάστημα εστίασης. Έχω ακούσει ότι ο έλεγχος που γίνεται είναι πλημμελής. Είτε ότι δεν γίνεται καθόλου έλεγχος είτε ότι κάποιοι καταφέρνουν να μπουν σε καταστήματα με ξένα πιστοποιητικά. Θα πρέπει και η αστυνομία να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, και θα υπάρξει αύξηση των ελέγχων.

Σε σχέση με τους ελέγχους σε ταυτότητες, θα πρέπει να πούμε ότι σκανάροντας κάποιος το πιστοποιητικό, βλέπει και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Εκεί, τα έξι πρώτα ψηφία αναφέρονται στην ηλικία του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις έναν αριθμό που δείχνει έναν 57χρονο και το πιστοποιητικό το κρατάει ένας 20χρονος, μπορείς να καταλάβεις τι έχει συμβεί» εξηγεί ο κ. Καρβέλης.

Να σημειώσουμε ότι αν και δικαίωμα για έλεγχο προσωπικών στοιχείων έχουν συγκεκριμένοι φορείς, λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας έχει δοθεί στα καταστήματα το δικαίωμα να προχωρούν σε ταυτοπροσωπία μέσω του ελέγχου της ταυτότητας του θαμώνα.  Να σημειώσουμε πώς σε περίπτωση που κάποιος μπει σε κατάστημα εστίασης με ξένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε περίπτωση ελέγχων από την αστυνομία επιβάλλεται στο θαμώνα πρόστιμο 300 ευρώ  ενώ θα ακολουθήσει και σύλληψη καθώς θα έχει παρουσιάσει ψευδή προσωπικά στοιχεία. Για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ, σύλληψη και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Καμία κύρωση δεν υπάρχει για το πρόσωπο που έχει δανείσει το πιστοποιητικό του. 

Πηγή:thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ