Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕυρεία σύσκεψη για την σταφίδα θα γίνει αύριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:...

Ευρεία σύσκεψη για την σταφίδα θα γίνει αύριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Θα αναζητηθούν λύσεις για το αδιέξοδο στην τιμή

Χωρίς τιμή παραμένει η σταφίδα που έχει παραδοθεί από τους παραγωγούς και στη Μεσσηνία

Η κατάσταση που  έχει διαμορφωθεί  γύρω από την τιμή της σταφίδας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει στις 11 αύριο το πρωί, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Στη σύσκεψη που συγκαλεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδ. Βασιλόπουλος, έχουν κληθεί να συμμετέχουν  εκπρόσωποι  συνεταιριστικών οργανώσεων ( Παναιγιάλειος Ένωση, Ο.Π. Αμαλιάδας κ.α.), καθώς και εξαγωγείς της κορινθιακής σταφίδας.

Η σύσκεψη αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς εκ μέρους  των παραγωγών  επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια γύρω από των κατακόρυφη πτώση της τιμής του προϊόντος (από 1,50- 1,60 ευρώ  πέρυσι, λίγο πάνω από 1  ευρώ φέτος), ενώ από την  πλευρά των εξαγωγέων  έχει γίνει αναφορά για καθορισμό της τιμής στα συγκεκριμένα επίπεδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξάλλου, θα αναζητηθεί  η «χρυσή τομή» γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτή θα βρεθεί…

Στη Μεσσηνία

Στο μεταξύ χωρίς τιμή παραμένει η σταφίδα που έχει παραδοθεί από τους παραγωγούς στις Ενώσεις, ενώ από εμπόρους ακούγονται στην αγορά τιμές από 80 λεπτά μέχρι και 1,15 ευρώ το κιλό.

Την τραγική αυτή πραγματικότητα για το εμβληματικό προϊόν και τον αγροτικό  κόσμο επιβεβαίωσε  στην εφ. «Ελευθερία»,  ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος.

“Εμείς συνιστούμε στους παραγωγούς να κάνουν υπομονή. Να μην ενδώσουν στις πιέσεις να πουλήσουν το προϊόν τους σε χαμηλή τιμή, μήπως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρήσει σε λύση με την απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής παραγωγής” παρατήρησε ο κ. Πάζιος.

Εκτίμησε ότι με αυτή την κατάσταση και τις τιμές που ακούγονται, υποθηκεύεται το μέλλον του προϊόντος, επισημαίνοντας πως η τιμή θα πρέπει να είναι από 1,50 έως 1,70 ευρώ.

“Με τιμή όσο ένα λίτρο νερό τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τους παραγωγούς και δεν θα συνεχίσουν την καλλιέργεια” εξήγησε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης.

Παρατήρησε πως το ήδη υψηλό κόστος της παραγωγής έχει ανέβει ακόμα περισσότερο με τις ανατιμήσεις στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα, σε τέτοιο επίπεδο που ακόμα και μια τιμή στο 1,50 με 1,60 ευρώ να μην αφήνει κάποιο κέρδος στους παραγωγούς.

Τέλος, ο κ. Πάζιος που κάλεσε την κυβέρνηση, επιτέλους, να δώσει λύση, αναρωτήθηκε “με ποιο κίνητρο οι σταφιδοπαραγωγοί θα πάνε να κάνουν αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, για την οποία υπάρχουν υποσχέσεις πως θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρώτο τετράμηνο του 2022;”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ