Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΔ. Ελλάδα: Πάει για το '22 το ψηφιακό πάρκο και η ηλεκτρονική...

Δ. Ελλάδα: Πάει για το ’22 το ψηφιακό πάρκο και η ηλεκτρονική ξενάγηση για το ’21- Το «στοπ» του κορωνοϊού

Η αιτία για την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου

Ξεκίνησε, έστω και με αρκετή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, ένα πολύ σημαντικό έργο που σχετίζεται με τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον εορτασμό του 1821.

Πρόκειται για την εφαρμογή που θα προσφέρει ηλεκτρονική ξενάγηση επισκεπτών σε μνημεία, μέσα από το κινητό τους, αλλά και για ένα ψηφιακό- κινητό μουσείο. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα ήταν έτοιμο από τον περασμένο Απρίλιο. Είναι ένα έργο που θα έχει διάρκεια στο χρόνο και θα μείνει. Εκτός από τον ιστορικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα έχει κι άλλες προεκτάσεις

Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- αρμόδιος για τις εκδηλώσεις, «πρόκειται για ένα έργο ΕΣΠΑ για το οποίο πλέον έχουμε ανάδοχο και τώρα προχωράμε στην υλοποίηση του. Η παράδοση του έργου ή τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους του, αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή τα κοντέινερ για το κινητό μουσείο φτιάχνονται σε χώρο του αναδόχου στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ. Σχετικά με το λογισμικό και το θεματικό μέρος, και αυτό προχωράει ώστε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να έχουμε το Πάρκο και λίγο νωρίτερα ένα μέρος που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική ξενάγηση. Αυτοί οι χρόνοι που προσπαθούμε να πέτυχουμε είναι ξέχωρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Γίνεται προσπάθεια να υπάρχει το Πάρκο μέσα στο 2021».

Όπως εξηγεί, «με βάση τον προγραμματισμό μας το έργο θα ήταν έτοιμο από τον Απρίλιο, μεσολάβησε όμως η πανδημία που πήγε τα πάντα πίσω, δεν μπορούσαν να κυλήσουν οι διαδικασίες. Δεν πρόκειται για ένα απλό έργο. Είναι ένα έργο ΕΣΠΑ και απαιτεί δαιδαλώδεις προεργασίες. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω του κορωνοϊού αυτό το περίπλοκο πράγμα που είναι και τεχνικό από τη μία, αλλά και οικονομικό και διοικητικό από την άλλη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν το κομμάτι που σχετίζεται με το θεματικό  μέρος του έργου. Όλα έπρεπε να περάσουν και από τη γνωμοδοτική επιτροπή η οποία δεν μπορούσε να συνεδριάσει. Τελικά όμως καταφέραμε να βγάλουμε το έργο και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται. Δεν είναι μία δράση που πρέπει να γίνει μέχρι το ’21 γιατί μετά θα χαθεί. Είναι ένα έργο που θα έχει διάρκεια στο χρόνο και θα μείνει. Εκτός από τον ιστορικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα έχει κι άλλες προεκτάσεις, έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Και το σύστημα ξενάγησης και το Πάρκο- ψηφιακό μουσείο θα μείνουν και τα επόμενα χρόνια και θα αποτελούν πόλο έλξης ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.  Θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και του τουρισμού του. Το επόμενο καλοκαίρι όποιος διαφημίζει τον ελληνικό τουρισμό θα μπορεί να πει ότι στη Δυτική Ελλάδα θα ξεναγηθείτε με το κινητό σας. Η καθυστέρηση που υπάρχει δικαιολογείται απόλυτα από τα υγειονομικά μέτρα αλλά δε μας ανησυχεί. Αντίθετα μας χαροποιεί ότι πλέον πηγαίνουμε προς υλοποίηση.  

Από εκεί και πέρα το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και ο άλλος άξονας των εκδηλώσεων που έχουν παραγραμματιστεί, σε συνεργασία με φορείς. Μέχρι τώρα γίνονταν διαδικτυακές εκδηλώσεις που δεν απαιτούσαν συγκέντρωση κόσμου». Συνομιλώντας με την ιστορία- Ηλεκτρονική ξενάγηση σε 2.500 σημεία της Δυτικής Ελλάδας

Να σημειώσουμε ότι η ψηφιακή ξενάγηση σχετίζεται με την περιήγηση σε 2.500 σημεία της Δυτικής Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, ενώ βρίσκεται σε ένα χώρο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει δική του σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς να κατεβάσει κάποια εφαρμογή, μέσω ενός αναδυόμενου παραθύρου που θα εμφανίζεται στο κινητό του, να ξεναγηθεί μέσω ήχου, βίντεο, εικόνας και κειμένου.

Από την άλλη, μέσα από το  ψηφιακό πάρκο, οι πολίτες θα συνομιλούν με την ιστορία. Το υλικό με εικόνες και πληροφορίες που θα σχετίζονται με μάχες αλλά και με τον τρόπο ζωής την εποχή εκείνη θα βρίσκεται σε 12 κοντέινερ τα οποία θα περάσουν από 10 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε ένα χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν και δραστηριότητες για μαθητές. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι στις 10 πόλεις, έξι κοντέινερ θα μείνουν στο Μεσολόγγι και έξι στα Καλάβρυτα δημιουργώντας πολλούς έλξης που δεν υπάρχου αλλού στην Ελλάδα.

πηγη: thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ