Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΜαθητές της Πάτρας προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής!

Μαθητές της Πάτρας προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής!

Tο Σαββατοκύριακο 29-30 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικης Έρευνας και Καινοτομίας (FLL Greece) με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Συμμετείχαν 75 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η ομάδα από την Πάτρα «Happy Fit.Ment – Robotica.gr».

Η πατρινή ομάδα διαγωνίστηκε σε τρεις κατηγορίες:

  • Μηχανικός σχεδιασμός και Προγραμματισμός Robot,
  • επιδόσεις του Robot σε κοινή πίστα για όλες τις ομάδες και
  • δημιουργία καινοτόμου Project με θέμα την άθληση και το παιχνίδι (Game Changers)

Οι άριστες επιδόσεις της ομάδας του εργαστηρίου Robotica.gr τόσο στο Robot Game όσο και στο Innovation Project. Είχαν αποτέλεσμα την πρόκριση της ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International. Που θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά 25-27 Ιουνίου 2021.

Τα παιδιά δούλεψαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον διαγωνισμό και παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες το Project και το Robot τους μέσω πολύωρων διαδικτυακών συνδέσεων σε αντίστοιχες επιτροπές. Με το αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες τους και να σφραγίζει την ποιότητα της δουλειάς παιδιών και προπονητών.

Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Πάτρα και την Ελλάδα. Με τα παιδιά να βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ανάμεσα σε 200 ομάδες από 100 χώρες Παγκοσμίως!

Σε ό,τι αφορά το καινοτόμο Project η ομάδα εντόπισε έναν χώρο στον οποίο ο κόσμος δεν κινείται καθόλου, τις στάσεις των λεωφορείων. Οι άνθρωποι μένουν εντελώς ακίνητοι και σπαταλούν αρκετά λεπτά την ημέρα στις στάσεις των λεωφορείων.

Διεθνής μελέτη μάλιστα, δείχνει ότι στην Ελλάδα οι χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σπαταλούν ημερησίως 39 λεπτά. Περιμένοντας στη στάση και οι μετακινήσεις ετησίως στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια! Στην πόλη μας, την Πάτρα, η αναμονή συνολικά ξεπερνάει τα 3 χρόνια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Η ομάδα έφτιαξε και μοίρασε ερωτηματολόγιο από το οποίο συμπέρανε ότι 9 στους 10 θα χρησιμοποιούσαν μια συσκευή ήπιας γυμναστικής στη στάση.

Μέσα από το ερωτηματολόγιό της έγινε και μία επιπλέον διαπίστωση, άσχετη με τη σωματική άσκηση. Αλλά σχετική με την καινοτόμα λύση που κατέθεσε: Ο κόσμος δεν παρατηρεί τις διαφημίσεις στις στάσεις τόσο όσο θα ήθελαν αυτοί που διαφημίζονται.

Η λύση λοιπόν που συνδυάζει όλα τα παραπάνω, ενσωματώνεται στη διαφήμιση που υπάρχει ήδη στις στάσεις. Ένα μέρος της μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό παιχνίδι (το ιστορικό παιχνίδι pong όπως φαίνεται στις φωτογραφίες).

Πώς σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γίνεται γυμναστική; Χρησιμοποιώντας ως χειριστήρια δύο βαράκια του μισού κιλού! Έτσι πετυχαίνεται και ο στόχος μετατρέποντας και τη διαφήμιση σε πιο ελκυστική.

Για την ιδέα της η ομάδα ενσωμάτωσε στη φωτεινή διαφήμιση των στάσεων μια οθόνη. Προγραμμάτισε πλακέτα ώστε να φαίνεται τόσο μέρος της διαφήμιση όσο και το παιχνίδι. Ενώ μέσω αισθητήρων μεταφέρεται η κίνηση από τα χειριστήρια-βαράκια στο παιχνίδι.

Η πλακέτα έχει επίσης δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης (bluetooth, wifi) που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά συστήματα ενημέρωσης των πολιτών για τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Συνολικά το σύστημά ανά στάση στοιχίζει περίπου 650€ κάνοντας την απόσβεσή του πολύ σύντομη. Το όφελος για τους χρήστες και για την κοινωνία ευρύτερα είναι πολύ μεγάλο αν σκεφτούμε ότι η χρήση του συστήματος μόνο 8 ώρες σε κάθε στάση ημερησίως μπορεί να βοηθήσει συνολικά να καίγονται πάνω από 400.000 θερμίδες ετησίως και μάλιστα σε έναν χώρο που οι άνθρωποι ήταν εντελώς ακίνητοι πριν την εφαρμογή της ιδέας.

Οι κριτές ενθουσιάστηκαν σχολιάζοντας την ιδέα ως «άμεσα υλοποιήσιμη και καινοτόμα». Στην κατηγορία του Robot Game η ομάδα των μαθητών από την Πάτρα με άρτιο σχεδιασμό και προγραμματισμό του Robot της πέτυχε βαθμολογία στην πίστα που την κατέταξε στις 15 καλύτερες ομάδες Πανελληνίως. Επιπλέον η ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση Πανελληνίως του Motivation Award. Πάμε δυνατά και Παγκοσμίως!

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές: Ασημάκης Φωτήλας, Βαρβάρα Ράπτη, Γιώργος Παπακωνσταντόπουλος, Δημήτρης Παπακώστας, Δημήτρης Στεργιάκης, Δημήτρης Τσιμπούρης, Κωνσταντίνος Βαφέας, Κωνσταντίνος Τσούσης, Μιχάλης Κούσκουρης, Σωτήρης Κούλης

Προπονητές οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ανδρέας Τσιμπούρης, Δήμητρα Περδίκη.

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ