Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠροχώρα η δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο

Προχώρα η δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο

Αναζητείται προσωπικό για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του.

Πολύ κοντά στο να κοπεί η κορδέλα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου βρίσκεται η διοίκηση του νοσοκομείου. Η προετοιμασία της Κλινικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πιθανόν πριν το Πάσχα να δεχτεί τον πρώτο μικρό ασθενή.

Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όχι μόνον για τη Δυτική Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Τα δεκάδες παιδιά που έχριζαν ψυχιατρικής φροντίδας μέχρι τώρα νοσηλεύονταν ή σε κοινές κλίνες του Καραμανδανείου ή διακομίζονταν στην Αθήνα. Την ανάγκη δημιουργίας της Κλινικής τη «γέννησαν» τα πολλά περιστατικά παιδιών που κατέγραφε αρχικά στο παιδοψυχιατρικό ιατρείο και ακολούθως στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο η παιδοψυχίατρος και διευθύντριά του Βιολέτα Σιγάλα. Ανέδειξε το πρόβλημα σε όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των τελευταίων δεκαετιών.

Τελικά πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα δύο μήνες πριν τη συνταξιοδότησή της. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία, την εποχή προ κορωνοϊού, σε μηνιαία βάση 4-5 παιδιά είχαν ανάγκη νοσηλείας. Μάλιστα κάποια από αυτά με εισαγγελική παραγγελία έπρεπε να εισαχθούν για νοσηλεία. Η έλλειψη δομών ωστόσο τους στερούσε πολύτιμες υπηρεσίες φροντίδας. Κάποια από αυτά φιλοξενούνταν σε κλίνες της παθολογικής κλινικής του παιδιατρικού νοσοκομείου και κάποια άλλα διακομίζονταν σε Παιδοψυχιατρικές Κλινικές των Αθηνών. Όλα αυτά είχαν άμεσες συνέπειες τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στις οικογένειές τους.

Η λειτουργία  

Η έναρξη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στην Πάτρα έρχεται να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό. Η κλινική θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο με το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο, δηλαδή στο κτίριο του παλαιού Καραμανδανείου, και θα περιλαμβάνει επτά κλίνες. «Ολοκληρώνουμε τις ημέρες αυτές την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Σήμερα θα παρουσιαστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα 12 άτομα που έχουν προσληφθεί. Από αυτά τα 11 είναι νοσηλευτικό προσωπικό και το ένα ψυχολόγος» εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Αθανασόπουλος. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό ο διοικητής είπε ότι έχει πέντε παιδοψυχιάτρους και αναμένεται να μετακινηθεί ένας ακόμα, πιθανόν από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Ωστόσο από αυτούς, η διευθύντρια που είναι η κ. Σιγάλα αρχές Ιουνίου θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης από τις υπόλοιπες τέσσερις μία γιατρός είναι μόνιμη, μία επικουρική και δύο αποσπασμένες . Ο κ. Αθανασόπουλος εκτιμά ότι «είμαστε πλήρεις από προσωπικό. Έχουμε φτιάξει και καινούργιο οργανόγραμμα μέσω του οποίου διεκδικούμε από τις τρεις μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουμε σήμερα να γίνουν πέντε. Ετσι θα εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο αριθμό που έχουμε ανάγκη».

Οι ενστάσεις

Από την αρχή που είχε αποφασιστεί η στέγαση της Κλινικής στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο είχε διατυπωθεί η άποψη ότι μία τέτοια κλινική θα έπρεπε να είναι ενταγμένη μέσα σε ένα άρτια οργανωμένο νοσοκομείο ώστε τα παιδιά να έχουν κάλυψη από όλες τις ειδικότητες. Ωστόσο η στενότητα των χώρων του Καραμανδανείου δεν άφησε περιθώριο να αναπτυχθεί στο ίδιο κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι η αυτόνομη λειτουργία της έχει αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Από τους γιατρούς, ψυχολόγους νοσηλευτές, φύλακες τραπεζοκόμους, καθαρίστριες κ.ά. και μάλιστα σε ικανό αριθμό ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Στην παρούσα φάση, οι αριθμοί, και κυρίως αυτοί του επιστημονικού προσωπικού δεν βγαίνουν. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα που οδήγησε κάποιους σε αίτηση για μετακίνηση σε άλλο εργασιακό χώρο ενώ θολή παραμένει η εργασιακή σχέση γιατρού που φέρεται ότι αποσπάστηκε στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο χωρίς όμως να έχει κατατεθεί στο νοσοκομείο και ο φάκελός της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί ο νομικός σύμβουλος της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η υποστελέχωση ήταν ένα διαχρονικό πρόβλημα του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου παρά το πολύπλευρο έργο που παρείχε και τον όγκο ων περιστατικών που καλούνταν να διαχειριστεί. Επίσης έχουν εκφραστεί ενστάσεις για το είδος του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ιδιαίτερα των κρεβατιών τα οποία κρίνονται ακατάλληλα καθώς έχουν προδιαγραφές για Χειρουργική Κλινική. Όπως επισημάνθηκε, τα κρεβάτια της Παιδοψυχιατρικής θα πρέπει να είναι πολύ απλά, όπως ενός παιδικού δωματίου και σε καμία περίπτωση να μην διαθέτουν καλώδια ή άλλα επικίνδυνα εξαρτήματα. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να διευθετηθούν πριν ξεκινήσει η λειτουργία της Κλινικής.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ