Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠαρέμβαση Σωκράτη Σωτηρόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Παρέμβαση Σωκράτη Σωτηρόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Δημόσια Υγεία και αντιμετώπιση της πανδημίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», με παρέμβαση του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Μετέφερε τις θέσεις των εργαζομένων για την δημόσια υγεία στην Ηλεία. Μετά από πρόσκληση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συνεδρίαση της 19/3/2021. Με μοναδικό θέμα την δημόσια υγεία και την διαχείριση της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μέσα από την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης για τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας. Και τα σοβαρά σε σύνολο προβλήματα του γενικού νοσοκομείου Ηλείας. 

Η πίεση που δέχεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νομό μας οι δυσλειτουργίες, η διοικητική ανεπάρκεια, οι διώξεις. Οι αποχωρήσεις-παραιτήσεις ιατρών, οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, η εύρυθμη λειτουργία του παθολογικού τομέα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό. Στην απροθυμία νέων ιατρών να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας, στις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει μεγεθυνθεί η γύμνια της κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Που έχει όμως κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του. Υγειονομικές δομές συρρικνώθηκαν, κλινικές καταργήθηκαν.

Το κεντρικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου και οι υπόλοιπες δομές είναι ανενεργές. Παρά την χρηματοδότηση που έχει δοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακριβώς πριν ένα χρόνο για την λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Η πτέρυγα παραμένει ερμητικά κλειστή με άγνωστο αν θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία.                                                                                                                                    

   Έγινε αναφορά στους χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς της ΠΕ Ηλείας. Παρουσιάστηκε η πραγματική εικόνα με λειτουργία μόνο 6 από τα 11 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν εξαγγελθεί.

 Καταθέσαμε ψήφισμα – κοινή ανακοίνωση  πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστικών ενώσεων και συλλογικοτήτων. Που υπογράφουν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, οι σύλλογοι εργαζομένων Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας. Η ΕΛΜΕ Ηλείας οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πύργου -Ολυμπίας, ο σύλλογος υπάλληλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Ο σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας -Ζαχάρως και ο σύλλογος εργαζομένων  στις Δ.Ο.Υ. Ηλείας, Αχαΐας, Κεφαλλήνιας, Ζακύνθου με τίτλο «Ηλεία:Η Δημόσια υγεία σε καταστολή οι πολίτες σε κίνδυνο»  όπου περιγράφουμε με σαφήνεια την πραγματική κατάσταση.

Από την πορεία της συζήτησης διαπιστώσαμε την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους όλες οι δομές υγείας της περιφέρειας μας. Οι ειδικοί μίλησαν για δύσκολα σενάρια τις επόμενες μέρες. Η περιφερειακή αρχή πέρα από το ρόλο του παρατηρητή, πρέπει να αναλάβει ουσιαστική δράση. Να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στα τεκτενόμενα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Περισσότερο, δε στην περιοχή μας όπου η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου..  Το υπέρτατο αγαθό η υγεία δεν μπορεί να προσφέρεται για μικροπολιτικές τακτικές. Ειδικά σε μια περίοδο με ανησυχητικούς ρυθμούς αύξησης των ροών στα δημόσια νοσοκομεία. Το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να θωρακιστεί, να στελεχωθεί και να ριχτεί στη μάχη με  κάθε διαθέσιμη  μονάδα του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ