Ήχοι και εικόνες του 1821 θα γεμίσουν την Πάτρα! Όλες οι δομές του Δήμου συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα των δράσεων

Σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ετοιμάζει ο Δήμος της Πάτρας

Μέσω του Πολιτιστικού του Οργανισμού, με στόχο να τιμήσει το ιστορικό γεγονός. Ο «Νεολόγος» παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, την περασμένη Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα είναι ένας βασικός σχεδιασμός του Πολιτιστικού Οργανισμού. Ο οποίος θα εμπλουτίζεται, βάσει την εξέλιξη της πανδημίας και των προτάσεων που θα κατατίθενται από συλλογικότητες της Πάτρας.

Οι δράσεις θα «ξεδιπλωθούν» το αμέσως μετά το καρναβάλι. Καθώς κρίθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, ότι παράλληλες καρναβαλικές και επετειακές για το 1821 εκδηλώσεις δε θα ταίριαζαν ούτε σε μορφή ούτε σε περιεχόμενο και αισθητικά θα προκαλούσαν σύγχυση στην εικόνα της πόλης. Έτσι, αμέσως μετά τη λήξη του φετινού καρναβαλιού η πόλη θα γεμίσει με ήχους και εικόνες της Επανάστασης.

Στις προτεινόμενος δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, θα συμμετέχουν όλες οι πολιτιστικές δομές του φορέα. Όπως το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Μπάντα, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Χορευτικό Εργαστήρι και η Λαϊκή Ορχήστρα του. Οι οποίες θα ξεδιπλώσουν μια βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων. Αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία.

Να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, θα δοθεί  έμφαση στο δημόσιο χώρο της πόλης μετατρέποντας το σε μια πολυσημειακή υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης. Με αναφορά την Επανάσταση του 1821 που θα συνοδεύονται με μουσική και τραγούδια σχετικά της περιόδου. Η δεύτερη φάση των εκδηλώσεων προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και μετά. Όπου εκτιμάται ότι οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, θα επιτρέψουν εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Κ. Γεροπαναγιώτη: Τίποτα δεν αλλάζει αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αναφορικά με τις εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821.

Στη σχετική της εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε τα εξής:

«Ο προγραμματισμός κι η προετοιμασία όλων των εκδηλώσεων ήταν δύσκολη και πολύμηνη διαδικασία. Δεδομένου των δύσκολων συνθηκών που οφείλοντα,ι αφενός στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού των υπηρεσιών μας και αφετέρου στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Παραπάνω από ένα χρόνο τώρα (από το τέλος του 2019) όλα τα Τμήματα και τα καλλιτεχνικά σχήματα του Οργανισμού διαμορφώνουν. Παράλληλα με το υπόλοιπο αυξημένο φόρτο εργασιών τους, το πρόγραμμα που σήμερα παρουσιάζουμε κι αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό. Για να καταλήξουμε στη σημερινή παρουσίαση προηγήθηκαν συζητήσεις σε κάθε δομή του Πολιτιστικού Οργανισμού, συνεδρίασαν βοηθητικές επιτροπές. Όπως η γνωμοδοτική επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, εξετάστηκαν προτάσεις και ιδέες, διαμορφώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και πήραν την τελική τους μορφή.

Με την παραπάνω πολιτιστική δραστηριότητα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Πάτρας με την ιστορία του. Και κυρίως να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και γνώση της. Ευελπιστώντας πως τα συμπεράσματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να φτάσουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέα και νέο, μικρό επαγγελματία. Και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της μαχητικότητάς τους. Καθώς η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου. Αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πως είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του αγώνα στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία».

Κ. Πελετίδης: Να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των 200 χρόνων

Το «πρόσημο» των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού, είχε δώσει ήδη από το περασμένο Ιούνιο, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο της Πάτρας, με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Τότε, ο Κώστας Πελετίδης είχε ενημερώσει την κυρία Αγγελοπούλου, ότι  καταρτίζεται, από τον Δήμο, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός εκδηλώσεων αφιερωμένων στην επανάσταση του 1821 και την πορεία της πόλης μας μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, ο κ. Πελετίδης είχε επισημάνει την ανάγκη να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των 200 χρόνων από το 1821 μέχρι σήμερα. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από το παρελθόν και να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον.

Αλλά και στο μήνυμά του για την επέτειο του 1821, πέρσι τον Μάρτιο, ο Κώστας Πελετίδης ήταν ξεκάθαρος, αφού τόνιζε:

«Τα ιστορικά διδάγματα αποκτούν αυτήν την περίοδο μεγαλύτερη αξία. Γιατί αναδεικνύεται από παντού η επικινδυνότητα της κυριαρχίας των λίγων πάνω στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες.

Εκδηλώνεται η μεγάλη αντίφαση και τα όρια του κυρίαρχου συστήματος. Από τη μία να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα να έχουμε υψηλότατου επιπέδου περίθαλψη, Νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύγχρονα και πλήρως στελεχωμένα. Να έχουμε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Από την άλλη να βλέπουμε τις τραγικές ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως οι μάσκες, οι ποδιές κτλ. Γιατί τα κέρδη, οι επιλογές των λίγων, θέλουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού στο κατώτερο επίπεδο. Το θέλουν εμπόρευμα, έτσι ώστε αν έχεις χρήματα να ζεις, αλλιώς να πεθαίνεις.

Είναι η ώρα να τελειώνουμε με τους μισθούς πείνας, την ανεργία, το μοίρασμα τροφίμων και τα συσσίτια. Οι δυνατότητες υπάρχουν, ο λαός έχει το λόγο. Πρέπει με τους αγώνες του να διεκδικήσει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του».

 Το πρόγραμμα

21 Μαρτίου       

Σε τέσσερις πλατείες της Πάτρας θα γίνουν υπαίθριες Εικαστικές Εκθέσεις με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου. Με έργα του Μακρυγιάννη και Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821.

Στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων των λεωφορείων, θα τοποθετηθούν έργα φιλελλήνων ζωγράφων.

24 Μαρτίου       

Φωτίζονται  όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821.

Με στόχο να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων. Προχωρούν στην καταγραφή, συντήρηση και φωτισμό των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας με αγωνιστές του 1821 (των Παναγιώτη Καραντζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τύμβο της Επανάστασης).  Μαζί με την έκδοση σχετικού οδηγού διαδρομής στο κέντρο της πόλης με σχετικές περιγραφές και πληροφορίες, θα προβληθούν γλυπτικά έργα. Που συνήθως προσπερνούν το βλέμμα και την προσοχή του κατοίκου ή περαστικού.

Μάρτης-Απρίλης

Σειρά Αναλογίων του ΔΗΠΕΘΕ με κείμενα για την περίοδο της    σκλαβιάς την Επανάσταση και μέχρι την Έξωση του Όθωνα.

 Από τον Ιούνιο που εκτιμάται ότι θα επιτρέπονται οι δια ζώσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν θεατρικές και μουσικές παραγωγές με αναφορά το 1821. Ενώ πολλές παραγωγές στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ θα έχουν σχετικό περιεχόμενο.

20-21 Ιουνίου 

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όλα τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε πλατείες της πόλης. Με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Πρόσκληση έχουν πάρει να συμμετέχουν και ανταποκρίνονται θετικά, το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστημίου Πατρών, όλες οι χορωδίες της πόλης μας και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι.

Ιούλιος           

Θεατρική παράσταση από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ του ΔΗΠΕΘΕ με τον τίτλο «Ελευθερία, Ύμνος των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου.

Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές μας θα είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, την οποία έχει αναλάβει το Δημοτικό Ωδείο. Στόχος μας είναι να φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 2021, στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Εάν οι συνθήκες της πανδημίας δεν το επιτρέψουν, θα παρουσιαστεί στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το Δεκέμβριο του 2021.

Σεπτέμβριος     

Θα παρουσιαστεί το έργο «Η Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα του Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη.

Εξίσου σημαντικό θα είναι ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια με  τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου.

Παράλληλα, η Δημοτική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έκθεση με έργα και υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αφορά στο 1821. Ενώ προετοιμάζεται και κάποια έκδοση με σχετικό περιεχόμενο.

πηγη: dete.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ