Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΦάκελος Νοσημάτων Θώρακος: Εκτός μάχης η «εφεδρεία» – Το Ειδικό Νοσοκομείο στο...

Φάκελος Νοσημάτων Θώρακος: Εκτός μάχης η «εφεδρεία» – Το Ειδικό Νοσοκομείο στο Γηροκομείο της Πάτρας θα παραμείνει κλειστό

«Δεν είναι εφικτό και ρεαλιστικό να φιλοξενηθούν ασθενείς με covid σε αυτή τη δομή», τονίζει ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης. Απαντώντας στο διαρκές αίτημα ιατρών, φορέων και ενώσεων της πόλης για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος».

Εδώ και καιρό, μα περισσότερο μετά τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην Αχαΐα, το αίτημα για επαναλειτουργία του. Από τη Δημοτική Αρχή, την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, το Εργατικό Κέντρο κ.α. ήταν συνεχές. Μάλιστα υπήρξαν και σχετικές κινητοποιήσεις, ακόμη κι έξω από το πρώην νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η απάντηση εκ μέρους της Υγειονομικής Περιφέρειας, που, σαφώς, είναι εναρμονισμένη με τις απόψεις του Υπουργείου Υγείας και επιστημόνων που συμβουλεύεται η 6η ΥΠΕ.

«Είναι αδύνατον κτηριακά να στηρίξει τη λειτουργία του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Που απαιτείται για την νοσηλεία ασθενών με covid-19 και στερείται εργαστηριακής και απεικονιστικής υποστήριξης. Οι άλλες δύο νοσοκομειακές δομές πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διαθέτοντας την απολύτως κατάλληλη τεχνολογική υποδομή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διοικητής.

Να σημειωθεί ότι, πέρσι τέτοιο καιρό, υπήρξε άλλη εκτίμηση για την αξιοποίηση του «Νοσημάτων Θώρακος». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το κλειστό νοσοκομείο θα αξιοποιείτο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά, τότε, ο κ. Καρβέλης:

«Σε περίπτωση διασποράς του ιού έχουμε έτοιμο τον χώρο για τη νοσηλεία αυτών των περιστατικών. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ήδη υπάρχει απόφαση του Υπουργείου για προσλήψεις με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για ορισμένο χρόνο. Αυτό βέβαια θα γίνει εάν προκύψει ανάγκη. Εμείς ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» μας.

«Θα υπήρχε εξειδίκευση»

Αυτό που τονίζεται από τους φορείς είναι ότι, μεταξύ άλλων. Εάν λειτουργούσε το νοσοκομείο, δυναμικότητας περίπου 50 κλινών, θα βοηθούσε αποτελεσματικά σε περιστατικά με προβλήματα στους πνεύμονες, τα οποία προκαλεί ο κορωνοϊός.

Θεωρούν πως είναι εφικτό να ανοίξει ξανά, με τον υπάρχοντα ικανοποιητικό εξοπλισμό, που χρειάζεται όμως απαραιτήτως προσθήκες. Κάτι που θα βοηθούσε και στην αποσυμφόρηση των άλλων δύο νοσοκομείων της Πάτρας, του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα». Σημειώνεται πως και στα δύο πραγματοποιούνται τα έκτακτα χειρουργεία, με σημαντική μείωση των τακτικών. Ενώ στο Πανεπιστημιακό έχουν ανασταλεί τα τακτικά εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία.

Σε ότι αφορά τη στελέχωσή του, σύμφωνα με τους φορείς, και από το γεγονός αυτό θα μπορούσε να φανεί το εάν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για άμεσες προσλήψεις προσωπικού και εν τοις πράγμασι για διαρκή ενδυνάμωση του ΕΣΥ, είναι αληθείς.

Εκατομμύρια για ανακαίνιση

Το 2017 καταργήθηκε ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο, συγχωνεύθηκε ως ενιαίο νομικό πρόσωπο με το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Στις εγκαταστάσεις του οποίου μεταφέρθηκε τον Μάιο του συγκεκριμένου έτους, ως πνευμονολογική κλινική.

Το 2009 είχε ανακαινισθεί, με περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ και ήταν έτοιμο προς χρήση ωστόσο, τίποτα δεν προχώρησε.

«Μονοθεματικά τα νοσοκομεία»

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δε μαθαίνει από τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος, αλλά συνεχίζει να διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση με «μπαλώματα». Μετατρέπει γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, μετακινεί γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Ανακυκλώνοντας το ήδη εξαντλημένο προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό. Το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό σύστημα υγείας. Με αποτέλεσμα η κοινή νοσηρότητα να μπαίνει στο περιθώριο και η δημόσια υγεία να απειλείται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών από τον περασμένο Μάρτιο, τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου σχεδίου που δε θα αποκλείει κανένα ασθενή από το ΕΣΥ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει ένα σύστημα υγείας μίας νόσου. Οι καθημερινές εικόνες από τα Νοσοκομεία, όπου οι εισαγωγές στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ συνεχώς αυξάνονται. Μόνο ανησυχία προκαλούν και ακυρώνουν πανηγυρικά το αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας που μιλούσε για θωράκιση του συστήματος υγείας, με διπλασιασμό των ΜΕΘ και ενίσχυση με προσωπικό», προσθέτει σε νέα ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιάννης Καρβέλης – Διοικητής 6ης ΥΠΕ

«Επάρκεια των δύο μεγάλων νοσοκομείων»

«Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και σε λίγες ημέρες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πρώτη νοσηλεία περιστατικού covid 19 στο Π.Γ.Ν.Π «Παναγιά η Βοήθεια».

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο αποδείχτηκε η υψηλή υγειονομική ετοιμότητα και επάρκεια των δύο μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής μας. Με πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος και αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων ασθενών τόσο στις κλινικές covid όσο και στη ΜΕΘ COVID.  

Όσον αφορά τη νέα έκρηξη νοσηλευόμενων κρουσμάτων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, έχει ληφθεί μέριμνα με την ενίσχυση σε νέες κλίνες και των δύο μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων. Οι οποίες είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν επαρκώς, εφόσον διαθέτουν τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το έμψυχο επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κι αυτό αναφέρεται, γιατί τις τελευταίες ημέρες γίνεται ξανά λόγος για το άνοιγμα του παλιού νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος». Μιας δομής που είναι αδύνατον κτηριακά να στηρίξει τη λειτουργία του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για την νοσηλεία ασθενών με covid-19 και στερείται εργαστηριακής και απεικονιστικής υποστήριξης.

Δεν είναι εφικτό και ρεαλιστικό να φιλοξενηθούν ασθενείς με covid σε αυτή τη δομή. Όταν οι άλλες δύο νοσοκομειακές δομές πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διαθέτοντας την απολύτως κατάλληλη τεχνολογική υποδομή. Επιπλέον, είναι ανέφικτο και απρόσφορο, την ώρα που το έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, δίνει μάχη στις επάλξεις των άριστα οργανωμένων κλινικών covid και ΜΕΘ covid. Να διαμελιστεί, να απομακρυνθεί και να μεταφερθεί στην παλαιά υγειονομική δομή, σε ενδεχόμενη λειτουργία αυτής.

Κάτι τέτοιο θα καταρράκωνε τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος συστήματος, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η νοσηλεία των ασθενών, να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών. Αυξάνοντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της ήδη επιβαρημένης υγειονομικής κατάστασής τους και να εξουθενωθούν σωματικά τα υγειονομικά στελέχη, λόγω του όγκου της εργασίας και της αριθμητικής ανεπάρκειας τους.

Ας μείνουμε, λοιπόν, στην αντιμετώπιση της αύξησης των νοσηλευόμενων περιστατικών με ασφαλείς λύσεις, μέσα σε ένα επαρκές υγειονομικό-νοσηλευτικό περιβάλλον. Που παρέχει υψηλή νοσηλευτική κάλυψη και άριστη ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών, όπως αυτό που χαρακτηρίζει τόσο το Π.Γ.Ν.Π. όσο και το Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας».

Χαράλαμπος Μπονάνος – Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

«Η αξιοποίηση παραμένει όσο ποτέ επίκαιρη»

«Είναι αλήθεια ότι στην περιφερειακή μας ενότητα υπάρχουν κλειστές δομές, κτίρια φαντάσματα που θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν με διαφορετικές μορφές προς όφελος της υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής μας.

Θυμίζω το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, το Νοσημάτων Θώρακος, το κατεστραμμένο κτίριο στο κέντρο Υγείας Αγίου Αλέξιου από τις γνωστές υποθέσεις παραβατικότητας την δεκαετία του 2000.

Φυσικά, το πιο σκανδαλώδες και έντονα φωναχτό, είναι το Νοσημάτων Θώρακος, διότι το 2009 είχαν δαπανηθεί επί διοίκησης Ρένας Ντάσκαρη, γύρω στα 9 εκατομμύρια. Και καλώς είχε γίνει για ανακαίνιση και συνεπώς ήταν έτοιμο προς χρήση με την ανάλογη επικαιροποίηση της υποδομής.

Προφανώς, κανείς δεν είχε προσέξει τις προτάσεις μου. όταν είχα πει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι εγκαταστάσεις αυτές έπρεπε να λειτουργήσουν, να μην τις χάσουμε. Μάλιστα είχα προτείνει συγκεκριμένες μορφές που μπορούσαν να συζητηθούν. Μιλούσα για ασθενείς τελικού σταδίου σε ογκολογικά νοσήματα, βραχεία νοσηλεία (one day clinic) ψυχιατρική κλινική αυτόνομη για να σταματήσει το αίσχος στο ΠΓΝΠ. Ή τέλος για ένα μικρό νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων που λείπει από την περιοχή μας.

Φυσικά, κανείς δεν έδωσε την ανάλογη σημασία, οι προτάσεις έμειναν στα χαρτιά. Γιατί αυτοί που έχουν την ευθύνη του υγειονομικού χάρτη είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδυναμίας να εξετάσουν απόψεις δημόσια διατυπωμένες. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να τις αναλύσουν σε μια ευρεία σύσκεψη ώστε να πάρουν την μορφή διεκδικήσεων για την πόλη μας.

Ξέσπασε η πανδημία και πάλι στις αρχές της, όταν είχε νόημα η ανάλογη προετοιμασία ζήτησα να ανοίξει το νοσημάτων θώρακος. Προσέχτε με την μορφή ενός νοσοκομείου που θα μπορούσε να υποδέχεται τα ύποπτα και να νοσηλεύει τις ελαφριές μορφές.

Αυτονόητο είναι ότι αυτό είχε σαν προϋπόθεση, να στελεχωθεί άμεσα με το ανάλογο προσωπικό. Δηλαδή ακτινολογικό, μικροβιολογικό εργαστήριο και φυσικά το ανάλογο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Τι θα σήμαινε αυτό για την περίθαλψη των νοσούντων; Θα είχες ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Θα μπορούσες να λειτουργήσεις στην πραγματική του διάσταση το ΠΓΝΠ για να επιτελέσει την αποστολή του σαν τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Ώστε οι πολίτες να μην στερούνται υπηρεσιών του λόγω COVID καταφεύγοντας πολλές φορές στον ιδιωτικό τομέα.

Ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσες καλύτερα να ελέγξεις την διασπορά, πάντα στις αρχές μιλάω όχι τώρα. Γιατί τα ύποπτα θα πήγαιναν στον συγκεκριμένο νοσηλευτικό χώρο.

Θα είχες κερδίσει χρόνο να προετοιμάσεις τμήματα συγκεκριμένα και απομονωμένα στα νοσοκομεία που θα είχες επιλέξει για συν λειτουργία υπηρεσιών της λοίμωξης και φυσικά σοβαρών περιστατικών.

Δεν έγινε, δεν σχεδιάστηκε, δεν μπήκε κανείς στην διαδικασία να εξετάσει με αναλογιστική έστω πρόχειρη μελέτη το κόστος και το όφελος.

Τώρα που συνεχώς κλείνουν κλινικές στο ΠΓΝΠ, για να υποδεχθούν περιστατικά COVID. Είναι πασιφανές τον χρήσιμο ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει η λειτουργία μιας τέτοιας δομής. Θα είμαι άδικος βέβαια, αν εμφανίζομαι εκ των υστέρων προφήτης

Όμως, η πρόταση ήταν στον δημόσιο λόγο, τα κτίρια στέκονται εκεί σαν φαντάσματα να μας υπενθυμίζουν ότι η μόνη αλήθεια για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων είναι η σύνθεση και η αναλυτική εξέταση όλων των επιλογών.

Η αξιοποίηση παραμένει όσο ποτέ επίκαιρη αρκεί να υπάρχουν ώτα ακουόντων».

Κώστας Πελετίδης – Δήμαρχος Πατρέων

«Να είχε ανοίξει χθες»

 «Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, για δεκαετίες προσέφερε πολλαπλές υπηρεσίες στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας. Η χρησιμότητά του αναγνωρίστηκε από τους ασθενείς, που δέχθηκαν τις φροντίδες του και το συγγενικό τους περιβάλλον.

Με αγώνες και προσπάθειες πολλών χρόνων, το 2014 έγινε πράξη η επιθυμία των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου σχεδόν των φορέων της ευρύτερης περιοχής, να ανακαινιστεί. Το Νοσοκομείο απέκτησε υποδομές, ξενοδοχειακό εξοπλισμό, εκσυγχρονίστηκε. Με 68 κλίνες που διέθετε είχε ουσιαστική συνδρομή στην νοσοκομειακή περίθαλψη της ευρύτερης περιοχής. Εκκρεμούσε η παραπέρα ενίσχυσή του με επιπλέον γιατρούς, που θα έκαναν το Νοσοκομείο σχετικά αυτόνομο και η πλήρης στελέχωσή του με υγειονομικό και άλλο προσωπικό.

Με την στρατηγική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, την μείωση του προσωπικού στο όνομα του «κόστους» των υπηρεσιών. Ένα εξειδικευμένο Νοσοκομείο στις παθήσεις του πνεύμονα έκλεισε το 2017 και μετατράπηκε σε κλινική του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας».

Όσοι βρέθηκαν στην ανάγκη να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού, για να τύχουν της επιμέλειας και της φροντίδας για προβλήματα του πνεύμονα, κατάλαβαν τι σημαίνει το κλείσιμο του νοσοκομείου.

Με την εμφάνιση της πανδημίας, που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στους πνεύμονες. Εμείς δεν είχαμε εξειδικευμένο Νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά βλέπαμε τους διοικούντες να μετατρέπουν διάφορες κλινικές σε κλινικές covid, τα Νοσοκομεία να μετατρέπονται σε Νοσοκομεία μιας νόσου. Τα Νοσοκομεία να γίνονται εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Αυτό πρέπει να αναστραφεί. Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος έπρεπε να είχε ανοίξει χθες.

Να παρθούν όλα τα μέτρα συντήρησης του εξοπλισμού, στελέχωσής του, παραπέρα εκσυγχρονισμού του. Να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας. Για να έχουν ένα αποκούμπι όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Οι επιστημονικοί φορείς των νοσοκομειακών γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου και άλλων 73 φορέων της πόλης μας, δείχνουν τον δρόμο της επαναλειτουργίας του.

Χρειάζεται να ανατραπεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, που θέλει συρρικνωμένο και αδύναμο Δημόσιο Τομέα Υγείας, για να είναι κερδοφόρος ο επιχειρηματικός τομέας Υγείας.

Όλα θα κριθούν από τον συσχετισμό δύναμης. Εμείς θα αγωνιστούμε, όπως και ο λαός μας, για τα αυτονόητα».

Δημήτρης Ζιαζιάς – Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας

«Η επαναλειτουργία του είναι λογική»

 «Το άνοιγμα του Θώρακος θα έδινε διέξοδο στη σημερινή οριακή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της πόλης μας. Έχοντας σχεδόν μετατραπεί σε μονοθεματικά, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας. Μια δομή δημόσιας υγείας με 50 – 60 πρόσθετες κλίνες για νοσηλεία ασθενών με covid, συμπληρωματικά στα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα που έχουμε προτείνει ως Ε.Ι.Ν.Α. (επίταξη του “Ολυμπίου”, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας, αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου – δημιουργία τοπικού κέντρου). Θα αποτελούσε πραγματική ανάσα για το ΕΣΥ της περιοχής, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας covid όσο και της «παράλληλης πανδημίας» από τις υπόλοιπες ασθένειες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η επαναλειτουργία του είναι πιο ρεαλιστική, λογική, εφαρμόσιμη και γειωμένη στην πραγματικότητα. Από τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας που ξανασυζητιούνται στην ΥΠΕ. Όπως η «βοήθεια των περιφερειακών νοσοκομείων». Έχουν εικόνα σε ποιο οριακό σημείο βρίσκονται λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης στοιχειωδών υποδομών; Πρόσφατο παράδειγμα οι παραιτήσεις συναδέλφων παθολόγων στον Πύργο.

Η επαναλειτουργία του είναι πιο «δύσκολη» από την «πεπατημένη της Θεσσαλονίκης» με κλείσιμο-επίταξη της μιας κλινικής μετά την άλλη, αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τομέων, ανεπανόρθωτη αλλοίωση του χαρακτήρα ολόκληρων νοσοκομείων. Με τελικό αποδέκτη την υγεία και τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και μόνο κερδισμένο τον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα.

Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός επαναλειτουργίας του – στελέχωση, εξοπλισμός, χρηματοδότηση- έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το πρώτο κύμα. Ο χρόνος υπήρχε, αν όχι στο πρώτο, αμέσως μετά από αυτό, στην κατεύθυνση προετοιμασίας για το χειρότερο πιθανό σενάριο. Όμως, στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κυριάρχησε η μεταφυσική λογική «πήγαμε καλά στην Αχαΐα, θα συνεχίσουμε έτσι». Οπότε σήμερα, η συζήτηση γίνεται με την πλάτη στον τοίχο. Αντιστρέφουμε το ερώτημα. Γιατί σπαταλήθηκε ένας ολόκληρος χρόνος;

Η κοινή λογική υπαγορεύει, μεταξύ άλλων, την έκπτυξη και ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος. Για να ανταπεξέλθει σε μια έκτακτη επιπρόσθετη υγειονομική ανάγκη, που μάλιστα ήρθε για να μείνει. Εάν δεν ενισχυθεί και οι λύσεις που δοθούν είναι εκ των ενόντων, θα συρρικνωθούν άλλες, ζωτικής σημασίας λειτουργίες».

Άννα Μαστοράκου – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

«Για απλή νοσηλεία περιστατικών»

 «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών επισημαίνει ότι οι υγειονομικοί κανόνες που έχουν θεσπιστεί λόγω των εκτάκτων συνθηκών και έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 επιβάλλουν την πλήρη συμμόρφωση όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Με αποφυγή συγκεντρώσεων πληθυσμού για οποιονδήποτε λόγο.

Σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης επιμένουμε στο αίτημα επαναλειτουργίας του πρώην Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος για απλή νοσηλεία περιστατικών COVID-19.

Ζητούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ με ταχείες διαδικασίες και ενίσχυση της ΠΦΥ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ζητούμε τη συνδρομή όλων των συναδέλφων ιατρών στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, με πνεύμα αγαστής συνεργασίας και συστράτευσης, επ’ωφελεία της δημόσιας υγείας, της κοινωνίας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

«Νοσοκομείο Αναφοράς για την πανδημία

Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας έχει πρωτοστατήσει στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Πάτρα, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, επέδωσε στον υπουργό την ανοιχτή επιστολή. Με τις υπογραφές μέχρι στιγμής περισσότερων από 80 Σωματείων και φορέων, που απαιτούν άμεσα μέτρα όπως άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος», άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής. Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νομού. Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο:

 «Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα, βρίσκεται στο κόκκινο και σε καθολικό λοκντάουν. Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αχαΐα. Ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία.

 Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να λυθούν σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας. Ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες της πόλης μας συνεχίζουν να είναι αθωράκιστες μπροστά στο τρίτο κύμα. Ενώ η διασπορά της πανδημίας είναι μεγάλη στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Πάτρας, αλλά και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας. Με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.

 Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Μόνο στο Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν σήμερα 60 κενές θέσεις γιατρών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για 10% κλίνες ΜΕΘ επί των κλινών των Νοσοκομείων. Με βάση αυτό στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.

Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού».

Βασίλη Κοντοζαμάνης: Δεν πάσχουμε από κτίρια

«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Είναι αδύνατη η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου αυτού». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε, πρόσφατα, στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανοίξει γιατί

«δεν υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό και η μεταφορά από άλλες νοσοκομειακές μονάδες προς αυτό μάλλον περισσότερα προβλήματα και κινδύνους θα δημιουργήσει. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης υποστηρικτικών ιατρικών εργαστηρίων και υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας»…

Ο Β. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε πως: «Δεν πάσχουμε από κτίρια. Σημασία έχει πόσο αποτελεσματικά παρέχεις υπηρεσίες Υγείας και πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά αντιμετωπίζεις την πανδημία. Η περιοχή της Αχαΐας, η περιοχή της Πάτρας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας».

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ