Τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας και τα προβλήματα στους καταυλισμούς Ρομά

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη – Συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Πύργου Αντρέας Βγενόπουλος.

Στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» προσκλήθηκε και συμμετείχε, χθες Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λήψη μέτρων προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID 19 στους καταυλισμούς Ρομά, στην διαχείριση της πανδημίας,  ενώ αναφορά έγινε γενικότερα στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Φαρμάκης μεταξύ άλλων τόνισε  ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό των Ρομά και συνεργάζεται στενά με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχοντας θέσει ως βασική κατεύθυνση την κοινωνική ενσωμάτωσή του πληθυσμού, την άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Είμαστε εδώ για να βρούμε βιώσιμες λύσεις και να εξασφαλίσουμε τρόπους ώστε οι Ρομά να παραμείνουν ασφαλείς κατά την περίοδο της πανδημίας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε συνεργασία με τους Δήμους που διατηρούν Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα Ρομά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος περιέγραψε  δύσκολες συνθήκες σε καταυλισμούς της Δυτικής Ελλάδας και ζήτησε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ουσιαστική συνεργασία που έχει η Συνομοσπονδία  με την Περιφέρεια.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι περιοχών που διαβιούν Ρομά, η εντεταλμένη σύμβουλος – Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής  και ισότητας Αμαλία Βούλγαρη, καθώς επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων από τοπικά παραρτήματα και ανταποκριτές.

«Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Πύργου η υγεία»

Στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε  η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά, που διαβιούν εντός των ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Πύργου Αντρέας Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος, αφού επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απολυμάνσεις, διανομή φυλλαδίων, γαντιών, μασκών, εμφιαλωμένων νερών και ενημέρωση για την ατομική υγιεινή και προστασία, στην εισήγησή του προς την «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων για το επισιτιστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα μίλησε για την μηνιαία συνδρομή επισιτιστικής βοήθειας των ΤΕΒΑ και την ενίσχυση από κρατικούς φορείς για το θέμα αυτό. Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αποκλειστικά και μόνο για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες των Ρομά.

«Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου είναι η υγεία και κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Ήδη έχουμε προβεί σε αρκετές τέτοιες ενέργειες και αναφορικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων των Ρομά, πρόσφατα υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ  rapidtests όπου όλα βγήκαν αρνητικά και ελπίζουμε να μην αλλάξει αυτή τη κατάσταση» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ