Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική Ελλάδα"Μας έχουν καταντήσει επαίτες"- Σε απόγνωση 500 οικογένειες μουσικών στη Δ. Ελλάδα

“Μας έχουν καταντήσει επαίτες”- Σε απόγνωση 500 οικογένειες μουσικών στη Δ. Ελλάδα

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι περίπου 500 επαγγελματίες μουσικοί της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι μένουν χωρίς μεροκάματο επί μήνες, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο έχουν πάρει ως ενίσχυση από την Κυβέρνηση μόλις 1.800 ευρώ, δηλαδή 180 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα ο Σύλλογός τους αναγκάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει «εράνους» για να βοηθήσει συναδέλφους που δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει αγκαλιάσει καθόλου τον κλάδο του πολιτισμού και μας γυρνά αν τακτά χρονικά διαστήματα την πλάτη. Δεν μπορεί μέσα σε 10 μήνες να μας έχει δώσει μόνο 1.800 ευρώ, δηλαδή 180 ευρώ το μήνα και να μας λέει ότι μας χρηματοδοτεί. Υπάρχουν μουσικοί, που δεν έχουν ούτε γάλα να αγοράσουν στα παιδιά τους. Εμείς δεν ζητάμε να πάμε κόντρα στους υγειονομικούς και να ανοίξουν τα καταστήματα, όμως και εμείς θα πρέπει να ζήσουμε αξιοπρεπώς» δήλωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Πετρίτσης.

Για το μητρώο καλλιτεχνών, που έχει ανακοινώσει η υπουργό Πολιτισμού, από το καλοκαίρι, ήδη έχουν εγγραφεί και μουσικοί της Πάτρας, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Πετρίτσης, «η επιδότηση, που έχουμε λάβει είναι 800 ευρώ στην πρώτη καραντίνα, 1.000 ευρώ Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, που τα πληρωθήκαμε τον Νοέμβριο και για τα Χριστούγεννα δεν έδωσε τίποτε. Είπε ότι θα βγει μια ΚΥΑ για Νοέμβριο- Δεκέμβριο και θα πληρωθούμε τέλος Ιανουαρίου» και διερωτήθηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι, που ευελπιστεί να πάνε καλύτερα τα πράγματα, «τι θα κάνουμε; Έρχονται κανονικά οι λογαριασμοί, τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες, οι δόσεις των δανείων, που θα βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε;».

Στο Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτική Ελλάδος είναι 235 εγγεγραμμένα μέλη, αλλά σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι μουσικοί του δρόμου, της δημοτικής μπάντας της Πάτρας, οι παραδοσιακοί μουσικοί, που σημαίνει ότι ο αριθμός των μουσικών, που πλήττονται είναι πάνω από 500 άτομα, που σημαίνει 500 οικογένειες ζουν εδώ και 10 μήνες με 1.800 ευρώ.

«Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δουλέψουμε ούτε στο Πατρινό Καρναβάλι, για δεύτερη χρονιά, για να λέγαμε ότι θα κάναμε κάποιο χορό και θα εξασφαλίζαμε κάποιο μεροκάματο, οπότε κλείνουμε ένα χρόνο άνεργοι και δεν είναι δική μας υπαιτιότητα. Εμείς να δουλέψουμε θέλουμε. Τον δικό μας κλάδο η κυβέρνηση γιατί τον έχει απαξιώσει τελείως;». Οι ίδιοι προσπαθούν ως σωματείο να βοηθήσουν τα μέλη τους, είτε με χρήματα είτε αγοράζοντας τρόφιμα για τα παιδιά τους, με τον πρόεδρο τον Γ. Πετρίτση να επισημαίνει ότι «είναι ντροπή» όλο αυτό, που βιώνουν, «μας έχουν καταντήσει επαίτες».   

 πηγή: thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ