Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στη Δυτική Ελλάδα, με στόχο τη χαρτογράφηση της ανθεκτικότητας των δημόσιων κτιρίων απέναντι σε σεισμούς
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στη Δυτική Ελλάδα, με στόχο τη χαρτογράφηση της ανθεκτικότητας των δημόσιων κτιρίων απέναντι σε σεισμούς.
Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία που αποτυπώνουν το μέγεθος και τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΤΕΕ και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το 2024 καταγράφηκαν 2.764 δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ειδική πλατφόρμα απογραφής, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,74% του συνολικού αριθμού των 35.690 καταγεγραμμένων κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά, από αυτά τα κτίρια: • 1.073 βρίσκονται στην Αχαΐα, • 997 στην Αιτωλοακαρνανία, • 694 στην Ηλεία. 1013 έλεγχοι στη Δυτική Ελλάδα
– Στο επίκεντρο τα σχολεία
Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025, 1.013 κτίρια έχουν ήδη ελεγχθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η γεωγραφική κατανομή των ελέγχων είναι η εξής: • 512 έλεγχοι στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων οι 503 αφορούν σχολεία. • 177 έλεγχοι στην Π.Ε. Ηλείας, με τα 176 να αφορούν εκπαιδευτικά ιδρύματα. • 324 έλεγχοι στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων οι 314 αφορούν σχολεία.
Η επιλογή των σχολικών μονάδων ως προτεραιότητα δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελούν χώρους όπου καθημερινά συγκεντρώνονται χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η επιτυχία του προγράμματος, μάλιστα, θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκτασή του και σε άλλα κρίσιμα δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και δημοτικά καταστήματα. Η σημασία του προσεισμικού ελέγχου
– Οι επόμενες φάσεις
Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας των κτιρίων. Σύμφωνα με το επίσημο πλαίσιο, η διαδικασία χωρίζεται σε τρία επίπεδα:
- Δευτεροβάθμιος Έλεγχος: Προσεγγιστική αξιολόγηση με απλοποιημένους υπολογισμούς και μη καταστροφικούς ελέγχους.
- Τριτοβάθμιος Έλεγχος: Αναλυτική αποτίμηση βάσει κανονισμών.
Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Βαγγέλης Καραχάλιος, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: «Οι μηχανικοί της Δυτικής Ελλάδας συμβάλλουν με αίσθημα ευθύνης σε αυτή την προσπάθεια. Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να περάσουμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο όπου χρειάζεται. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια κουλτούρα διαρκούς ελέγχου όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια – είναι ζήτημα ζωής.» «Η υλοποίηση του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Δημόσιων Κτιρίων αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση όλου του τεχνικού κόσμου. Καθώς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα για την ασφάλεια των πολιτών ωστόσο δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα δημόσια κτίρια», τόνισε ο κ. Καραχάλιος συνεχίζοντας:«Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί τη δημιουργία ενός προγράμματος χρηματοδότησης και για τον προσεισμικό έλεγχο των ιδιωτικών κτιρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει και επιδότηση επεμβάσεων για την στατική αποκατάσταση πιθανών προβληματικών κατασκευών με προτεραιότητα τις σεισμογενείς περιοχές της Χώρας. Ένα πρόγραμμα ‘ΘΩΡΑΚΙΖΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ’, κατά αντιστοιχία του ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’ »
Για την ενημέρωση των μηχανικών σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος του προσεισμικού ελέγχου, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση την επόμενη εβδομάδα στις 12 Μαρτίου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον ΣΠΜΕ, στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί. Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει ότι η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της χώρας δεν είναι απλώς αναγκαία, αλλά ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών.