Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να επέμβει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοι συνέπειες της γενικευμένης σύρραξης Ισραήλ, Ιράν και Λιβάνου.
Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε χθες Τετάρτη 2/10/204, εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η χώρα αλλά και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα κυρίως των Ελλήνων που ζουν στις εμπόλεμες περιοχές και ιδίως στον Λίβανο.
Με την ΕΥΠ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας να έχουν συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα και με ξένους υπηκόους να εγκαταλείπουν ήδη τον Λίβανο η ελληνική κυβέρνηση κατάρτισε σχέδιο προκειμένου αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή Έλληνες που ζουν εκεί.
ΕΥΠ: Σε επιφυλακή για «πέρασμα» τρομοκρατών και χτυπήματα στην χώρα
Τα στοιχεία παρουσίασαν στο ΚΥΣΕΑ ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Επίσης, επιτελάρχες του υπουργείου Άμυνας παρουσίασαν όλα τα σενάρια για την εξέλιξη της σύρραξης επί του πεδίου.
Ειδικά ως προς τον Λίβανο υπάρχουν δυο σχέδια έτοιμα να εφαρμοστούν:
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί Πέμπτη 3/10/2024, θα αναχωρήσει ένα από τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C130 προκειμένου να φροντίσει για την εκκένωση Ελλήνων και Κυπρίων υπηκόων από τον Λίβανο.
Την Πέμπτη ταξιδεύει για τον Λίβανο από την Ελλάδα το C-130 για τον απεγκλωβισμό πολιτών
Άλλα δυο C130 θα είναι σε ετοιμότητα για να αναχωρήσουν αν χρειαστεί ανάλογα με τα αιτήματα που θα υποβληθούν και αν διακοπούν οι εμπορικές πτήσεις.
Εναλλακτικά υπάρχει και το σχέδιο ναύλωσης αεροσκαφών αν τα αιτήματα πληθύνουν. Παράλληλα αν χρειαστεί θα διατεθούν και 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πολίτες δια θαλάσσης.
Μέχρι στιγμής τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από Έλληνες που ζουν στον Λίβανο φτάνουν τα 50 σε σύνολο 3.600.
Επίσης, αυτό που εξετάστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι η αυξημένη ετοιμότητα από τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να υπάρχει φύλαξη των στόχων που θεωρούνται επίφοβοι και των συνόρων.
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για τον λόγο αυτό υπάρχει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στον Έβρο όπου αναμένεται και να κάνει αναφορά στην επέκταση του φράχτη και με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Παράλληλα αποφασίστηκε εντατικοποίηση των έργων προκειμένου οι δομές που υπάρχουν στη χώρα μας και έχουν χωρητικότητα σε ποσοστό 50% να φτάσουν το 100% αν χρειαστεί να υποδεχθούν μετανάστες.
Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν με έμφαση ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ καθώς απειλείται με την κλιμάκωση αυτή η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
«Η Ελλάδα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, «στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση».
Πηγή: newsbeast.gr