Ρωσία: «Στείλτε τον Πούτιν στο μέτωπο» ζητούν διαδηλωτές στη Μόσχα μετά τη «μερική επιστράτευση»

263

Πάνω από 1.300 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί επειδή εναντιώθηκαν στο διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις Ρώσων πολιτών σε διάφορα σημεία της χώρας, από την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» την Τετάρτη, ώστε να ενισχύσει τη φύλαξη των κατεχόμενων εδαφών στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Κόσμος βγήκε στους δρόμους της Μόσχας, φτάνοντας μερικά χιλιόμετρα από την προεδρική κατοικία, για να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο νέο διάταγμα, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν, διακρίνονται διαδηλωτές να φωνάζουν «στείλτε τον Πούτιν στο μέτωπο».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, το Ουλάν-Ούντε στη ρωσική Άπω Ανατολή, καθώς και το Χαμπαρόφσκ και το Γιακούτσκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.300 συλλήψεις διαδηλωτών, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον Ρώσο πρόεδρο, οι οποίοι, μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θα σταλούν υποχρεωτικά στο ουκρανικό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, ένα ψήφισμα στη ρωσική γλώσσα κατά της επιστράτευσης, με τίτλο «Κατά της μερικής και ολικής κινητικότητας», που δημιουργήθηκε στο change.org, είχε συγκεντρώσει την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν, πάνω από 140.000 υπογραφές.

Πάνω από 7.000 άνθρωποι μπήκαν χθες στη Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, η διέλευση οχημάτων στην Φινλανδία από τα νοτιοανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία εξακολουθούσε να είναι πυκνή σήμερα, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ρώσων που εισήλθαν στη χώρα χθες, Πέμπτη, ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης Πέμπτης.

Η Φινλανδία εξετάζει τον αποκλεισμό της εισόδου στο έδαφός της περισσότερων Ρώσων, καθώς η κυκλοφορία από την γειτονική της χώρα στα ανατολικά αυξήθηκε χθες, Πέμπτη, μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης.

“Σήμερα το πρωί εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία (…) ίσως και να έχει αυξηθεί λίγο από χθες”, Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής σήμερα το πρωί.

Περίπου 7.000 άνθρωποι εισήλθαν από τη Ρωσία χθες, περίπου 6.000 από αυτούς Ρώσοι, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση 107% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με την συνοριοφυλακή.

Τρεις άνθρωποι έκαναν αίτηση για την χορήγηση ασύλου χθες. Κανένας δεν είχε αιτηθεί άσυλο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Τα φινλανδικά συνοριακά περάσματα παραμένουν μεταξύ των λίγων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους μετά το κλείσιμο από σειρά χωρών τόσο των φυσικών συνόρων όσο και του εναέριου χώρου τους σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ουρά που σχηματιζόταν σήμερα ήταν η μεγαλύτερη στο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα της Βαάλιμαα, έφτανε τα περίπου 500 μέτρα και ήταν μεγαλύτερη από αυτές την ίδια μέρα τις προηγούμενες εβδομάδες, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Οι ουρές ήταν επίσης “πιο μεγάλες από το φυσιολογικό” στο δεύτερο μεγαλύτερο μεθοριακό πέρασμα, αυτό της Νούιγιαμάα, σύμφωνα με την φινλανδική συνοριοφυλακή.