Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτην αιωνιότητα περνάει ο Γκορμπατσόφ - Οι παρουσίες και οι ηχηρές απουσίες

Στην αιωνιότητα περνάει ο Γκορμπατσόφ – Οι παρουσίες και οι ηχηρές απουσίες

Μετά την κηδεία, ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στην πολυαγαπημένη σύζυγό του Ραΐσα – Οι απουσίες των Δυτικών λόγω της ρωσικής εισβολής – Τα λουλούδια του Πούτιν και ο Όρμπαν

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με μέλη της Τιμητικής Φρουράς να μεταφέρουν το φέρετρό του αφότου ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία στην Αίθουσα των Κιόνων στη Μόσχα.

Καθώς αποχωρούσε το αυτοκίνητο με το φέρετρο του Γκόρμπι που ήταν σκεπασμένο με τη ρωσική σημαία, πλήθος Ρώσων ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ υπήρξαν αρκετοί πολίτες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Η σορός του εκτέθηκε στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Η πρόσβαση στην αποχαιρετιστήρια τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μόσχας, ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Με ανοικτό το φέρετρο και τη σορό του να έχει λευκό κάλυμμα, πλήθος Ρώσων έσπευσαν να του πουν το τελευταίο αντίο αφήνοντάς του λίγα κόκκινα λουλούδια, ενώ όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, έξω από το κτίριο, ήταν δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας.

Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο αριστοκρατικό νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγό του Ραίσα, η οποία πέθανε από λευχαιμία το 1999.

Οι απουσίες ηχηρές σε μια περίοδο που το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα είναι ιδαίτερα οξυμμένο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η «ψυχροπολεμική» αυτή κατάσταση ευθύνεται για τις απουσίες δυτικών ηγετών από το «ύστατο χαίρε». Απών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αντίθεση με τον Πούτιν, το «παρών» στην κηδεία έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, παρέστη στην κηδεία του Γκορμπατσόφ κρατώντας ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Sputnik».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ακολουθεί αντίθετη πορεία από τους Ευρωπαίους εταίρους του, μετέβη στη Μόσχα για την κηδεία.

Ο Ορμπάν δεν θα συναντηθεί, όμως, με τον Πούτιν, όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου.

Στη διάρκεια της κηδείας του Γκορμπατσόφ, στο Βερολίνο οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Πιερ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός Τζον Σάλιβαν.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας, Γκέζα Αντρέας φον Γκέιρ,  βρέθηκε θετικός στον COVID-19 και θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή του.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «έφυγε» στα 91 του χρόνια ύστερα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Στην εξουσία ήταν από το 1985 μέχρι το 1991, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες αλλαγές της παγκόσμιας ιστορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ