Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠέρα από τη φρίκη: Με βίασαν και με ανάγκασαν να μαγειρέψω και...

Πέρα από τη φρίκη: Με βίασαν και με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες

Ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη αντοχή οι περιγραφές όσων βίωσε γυναίκα που απήχθη από αντάρτες στη ΛΔ Κονγκό, οι οποίοι τη βίασαν, την έδειραν και την ανάγκασαν να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες.

Γυναίκα απήχθη δύο φορές από αντάρτες στη ΛΔ Κονγκό, υπέστη επανειλημμένους βιασμούς και ξυλοδαρμούς κι εξαναγκάστηκε να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες, κατήγγειλε χθες Τετάρτη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Τζουλιέν Λουσένγκε (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από womenpeacesecurity.org), η πρόεδρος της οργάνωσης Γυναικεία Αλληλεγγύη για την Ολοκληρωμένη Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SOFEPADI), αφηγήθηκε την ιστορία της γυναίκας στους 15 πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τη σύρραξη.

Το ΣΑ διεξήγαγε χθες την τακτική ενημερωτική συνεδρίασή του για την κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό, όπου από τα τέλη Μαΐου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η κυρία Λουσένγκε, πολυβραβευμένη ακτιβίστρια – άλλοτε δημοσιογράφος του ραδιοφώνου – εξήγησε πως η γυναίκα απήχθη αρχικά από μέλη της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) όταν πήγε να πληρώσει λύτρα για μέλος της οικογένειάς της σε κατάσταση ομηρίας.

Η γυναίκα είπε στη ΜΚΟ της κυρίας Λουσένγκε πως υπέστη επανειλημμένους βιασμούς, ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση. Σε μία περίπτωση, αφηγήθηκε, οι αντάρτες έκοψαν τον λαιμό άνδρα.

«Εβγαλαν τα εντόσθια»

«Εβγαλαν τα εντόσθια του και μου έδωσαν διαταγή να τα μαγειρέψω. Μου έφεραν δυο δοχεία με νερό για να ετοιμάσω το υπόλοιπο γεύμα. Μετά, ανάγκασαν όλους τους αιχμαλώτους να φάνε ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με την επικεφαλής της SOFEPADI.

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, αλλά καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι της, απήχθη από έτερη οργάνωση ανταρτών, μέλη της οποίας επίσης τη βίασαν επανειλημμένα.

«Κι αυτοί με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα στη ΜΚΟ.
Εντέλει, κατάφερε να αποδράσει.

Η κυρία Λουσένγκε δεν διευκρίνισε ποια ήταν η δεύτερη οργάνωση στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της CODECO για σχόλια. Η οργάνωση αυτή είναι μια από τις πολλές που πολεμούν για να βάλουν στο χέρι εδάφη και πόρους στον ανατολικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με πλούσιο υπέδαφος.

Χιλιάδες νεκροί

Η ένοπλη σύρραξη στην αχανή χώρα της Αφρικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους την τελευταία δεκαετία.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό εμπλέκεται από τα τέλη Μαρτίου σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της οργάνωσης M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου»). Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί αυτή της Ρουάντας πως υποστηρίζει και εξοπλίζει την οργάνωση.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν από τον Μάιο την πιο ευρείας κλίμακας επίθεσή τους από την περίοδο 2012-2013. Το Κιγκάλι αρνείται τις κατηγορίες από την Κινσάσα.

Στη ΛΔ Κονγκό βρίσκεται ανεπτυγμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για πάνω από 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ