Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠούτιν: Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη Φινλανδία, λάθος η ένταξη στο...

Πούτιν: Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη Φινλανδία, λάθος η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Φινλανδό ομολογό του, Σαούλι Νιινίστο – Ο Πούτιν τον ενημέρωσε για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο»

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας μέσω του ΝΑΤΟ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας, είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι έχει αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας μετά τις ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών της Σκανδιναβίας στο ΝΑΤΟ και τη μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε στον Πούτιν επίσης ότι η Φινλανδία αποφασίζει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε παράλληλα ότι είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση το 2012 ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Φινλανδία και προστίθεται: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με τον πιο σωστό τρόπο».

Ο Πρόεδρος Νιινίστο λέει ότι «Η συνομιλία ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς αντιπαραθέσεις. Η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

Ο Πρόεδρος Niinistö επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη. Μετέφερε επίσης τα μηνύματα σχετικά με τη διασφάλιση της εκκένωσης των αμάχων που παρέδωσε νωρίτερα την ίδια εβδομάδα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Φινλανδίας.

Η Ρωσία έκοψε την παροχή του ρεύματος στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ