Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Ενημέρωση Σοϊγκού σε Πούτιν - «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενημέρωση Σοϊγκού σε Πούτιν – «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Αζοφστάλ»

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να γίνει αποκλεισμός του εργοστασίου αλλά όχι έφοδος – Μέσα βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι – Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για  «ενορχηστρωμένες δηλώσεις» από Σοϊγκού και Πούτιν

«Καταλάβαμε τη Μαριούπολη εκτός από το Azovstal». Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού στον Βλάντιμιρ Πούτιν στην ενημέρωση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία που Ρωσία ονομάζει «ειδική επιχείρηση».   

Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων λένε ακόμη ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε «μύγα»

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η Ρωσία θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να «ρίξει» το εργοστάσιο Azovstal.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία «εγγυάται» για τη ζωή όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, εάν παραδοθούν. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδώσουν τη θέση τους. 

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, η Ρωσία άνοιξε τον δρόμο σε περισσότερους από 142.000 αμάχους ώστε να φύγουν τη Μαριούπολη. Υποστήριξε παράλληλα ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και πρόσθεσε ότι παραμένει αποκλεισμένο. Μέχρι στιγμής, η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει με κανέναν τρόπο.

«Ενορχηστρωμένες δηλώσεις»

Ο Άντριου Ροθ, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, αναφέρει ότι η δήλωση του Σεργκέι Σοϊγκού έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε μια έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τη μάχη που παρακολουθείται στενά για την ουκρανική πόλη και ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον Βρετανό, η συνάντηση των δύο φάνηκε να ενορχηστρώνεται προκειμένου οι Ρώσοι να οπισθοχωρήσουν από την επίθεσή τους στο εργοστάσιο του Azovstal, η οποία έχει ανακοπεί από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και τις δυσκολίες λειτουργίας στη βιομηχανική περιοχή.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σχέδιο εισβολής στη χαλυβουργία «μη πρακτικό» και δήλωσε: «Διατάζω να ακυρωθεί».

«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτούμε, τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε επίσης ο Πούτιν.  Αντ’ αυτού, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Οι άμαχοι αποχωρούν

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Το AFP, μετέφερε ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του Azaovstal είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται από τους χώρους συγκέντρωσής τους προς την Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Τζόνσον: Καταδικασμένες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία εξαιτίας του «κροκόδειλου» Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι το να συναλλάσσεσαι με τον Πούτιν είναι σαν να συναλλάσσεσαι «με έναν κροκόδειλο που κρατάει το πόδι σου στα σαγόνια του.”

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι σημαντικό για τη Δύση να συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση καθώς ταξίδευε προς την Ινδία, όπου θα ενθαρρύνει τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι να τερματίσει την ουδετερότητα του έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο υποβάθμισε την πιθανότητα η Ινδία να τερματίσει τις μακρόχρονες σχέσεις που έχει με τη Ρωσία.

“Είναι πολύ σκληρό να βλέπει κάποιος πώς μπορούν οι Ουκρανοί να διαπραγματευτούν τώρα με τον Πούτιν, με δεδομένη την προφανή έλλειψη καλής πίστης εκ μέρους του”, δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. “Η στρατηγική του, η οποία είναι προφανής, είναι να προσπαθήσει να περικυκλώσει και να κατακτήσει όσο το δυνατό περισσότερο από το έδαφος της Ουκρανίας και ίσως να κάνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση από θέση ισχύος.”

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και πυροβολικού, καθώς η Ρωσία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες διαπραγματεύσεις από την 29η Μαρτίου, ενώ η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί μεταξύ τους μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας για ρωσικές φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

«Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επίθεση»

Το Κίεβο πάντως εκτιμά ότι η κύρια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σύμφωνα με τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, οι επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο «είναι πιθανόν δοκιμαστικές», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μία συμβολική νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ασύμμετρη βία για να την πετύχει. Η εκτίμηση των ΝΑΤΟϊκών υπηρεσιών είναι ότι ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, που έγινε γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας» και ανέλαβε προ εβδομάδων με εντολή Πούτιν τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία για να πετύχει το στόχο, που έχει θέσει το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θέλει κάτι εντυπωσιακό, ουσιαστικό και συμβολικό, να παρουσιάσει στη φετινή Επέτειο της Νίκης επί των ναζί.

Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τη Ρωσία για την Μαριούπολη. Πρότεινε συγκεκριμένα ένα «ειδικό γύρο συνομιλιών» «για να σώσουμε τους δικούς μας, τους μαχητές του Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες», όπως έγραψε στο twitter.

Με αποκομμένες τις γραμμές ενίσχυσης των τελευταίων ουκρανών μαχητών, που έχουν οχυρωθεί στην χαλυβουργία Azovstal, φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να πέσει ολοκληρωτικά η πόλη στα χέρια των Ρώσων. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς» είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Κατά τον διαβόητο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων, που έχουν σπεύσει στη Μαριούπολη για να ενισχύσουν την εισβολή των Ρώσων και τις επιδιώξεις του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είναι θέμα ωρών η κατάληψη της Azovstal. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Καντίροφ.

Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σερχίι Χαϊντάι δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της συγκεκριμένης περιφέρειας, που είναι η μία από τις δύο του Ντονμπάς (η άλλη είναι το Ντονέτσκ), τις οποίες ο Πούτιν ήθελε εξ αρχής της ρωσικής εισβολής να καταλάβει και να επιβάλλει στην πράξη την «αυτονομία» τους από την Ουκρανία – επιβάλλοντας διχοτόμηση της χώρας δηλαδή. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της περιοχής ήλεγχαν πριν την ρωσική εισβολή περίπου το 30% της περιφέρειας.

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» – όπως ονομάζει την εισβολή – «της Ρωσίας έγινε για να προστατευτεί ο πληθυσμός στην ανατολική Ουκρανία». Όπως ισχυρίστηκε «η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ