Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ομαδικό τάφο 14 μέτρων γύρω...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ομαδικό τάφο 14 μέτρων γύρω από την εκκλησία της Μπούτσα

Φρίκη προκαλούν οι εικόνες στην πόλη της Ουκρανίας που θρηνεί εκατοντάδες αμάχους – Ερευνα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου – Επιμένει να μιλά για προβοκάτσια της Ουκρανίας η Ρωσία – Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Παγώνουν» το αίμα οι εικόνες που έρχονται στο φως από την πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία σκότωσε πάνω από 400 αμάχους. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε νέο διάγγελμα τη νύχτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει αύριο Τρίτη «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις» της χώρας του, όπου εκατοντάδες άμαχοι πυροβολήθηκαν. Ο ίδιος ζήτησε να «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» όσοι ευθύνονται.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar που από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανοία παρέχει δορυφορικές εικόνες από τα πεδία της μάχης δημοσίευσε τώρα φωτογραφίες πάνω από την Μπούτσα. Αυτές δείχνουν μία τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησίας, στο σημείο δηλαδή όπου έχει εντοπιστεί ένας ομαδικός τάφος.

Η Maxar Technologies, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανασκαφής για ομαδικό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβάνοχο των Αγίων Πάντων έγιναν ορατά στις 10 Μαρτίου.

«Πιο πρόσφατη λήψη στις 31 Μαρτίου δείχνει τον (ομαδικό) τάφο, με μια τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία», ανακοίνωσε η Maxar.

«Οι εικόνες είναι μία γροθιά στο στομάχι» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Φρικαλεότητες της Ρωσίας στη πόλη Μπούτσα

Οι ανατριχιαστικές εικόνες με εκατοντάδες πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκαλούν ένα μεγάλο κύμα καταδίκης της Ρωσίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας καταγγέλλονται ότι επιδόθηκαν σε θηριωδίες και βαρβαρότητες, κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προβοκάτσια, με τον Ουκρανό πρόεδρο όμως να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Όπως ανακοίνωσε η Ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Σοκαρισμένος από τις εικόνες νεκρών πολιτών δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και έκανε λόγο για μία «ανεξάρτητη έρευνα, που πρέπει να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε νέο διάγγελμα τη νύχτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει αύριο Τρίτη «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις» της χώρας του, όπου εκατοντάδες άμαχοι πυροβολήθηκαν. Ο ίδιος ζήτησε να «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» όσοι ευθύνονται.

Ζελένσκι: Γενοκτονία, είναι χασάπηδες

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στη Δύση για τις «παραχωρήσεις» που έκαναν οι ηγέτες της επί 14 χρόνια στη Ρωσία και κάλεσε μάλιστα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί (πρώην πρόεδρος της Γαλλίας) να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν οι επιλογές τους. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας δεν αρκεί.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η αρχική αντίδρασή του για τις βαρβαρότητες στη Μπούτσα, ήταν επίσης οργισμένη. Κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία και έκανε μία ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια απευθυνόμενος στη Μόσχα. «Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ…α έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», έγραψε, παραθέτοντας φωτογραφίες από τη φρίκη στην Μπούτσα.

«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους … δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό» τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας με έμφαση ότι «όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι θάνατοι είναι «μια βαρβαρότητα εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για δεκαετίες. Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».

«Οι εικόνες είναι μία γροθιά στο στομάχι» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Καταδίκη και προς νέες κυρώσεις

Τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή εκφράζουν οι ευρωπαίοι, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω μέτρα κατά του Προέδρου Πούτιν και των υποστηρικτών του σε συντονισμό με τους συμμάχους» και προειδοποιώντας το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του ότι «θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να διαθέτει όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Για «εγκλήματα πολέμου», για τα οποία η Ρωσία πρέπει να πληρώσει είχε μιλήσει νωρίτερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ η οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες και τις βιαιότητες κατά των πολιτών, προειδοποιώντας τους υπεύθυνους ότι θα λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Όπως τόνισε «οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τόνισε ότι «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» τόνισε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν» και έκανε για «ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενος σε επιθέσεις κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα και το Ιρπίν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

Για «μαζικές βιαιότητες» κατηγόρησε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές… πρέπει οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία».

Η απάντηση της Μόσχας

Το Κρεμλίνο πάντως επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένη παράσταση, όπως και με το μαιευτήριο στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις». Ισχυρίζεται μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι «οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δείχνουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια» και σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου. Προσθέτει ακόμα ότι «στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ