Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Με βασικό κομμάτι το ενεργειακό, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η τετραμερής σύσκεψη των χωρών του Νότου, μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση της ενέργειας, οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Μια μέτρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στα κύματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, συνεδρίασε στη Ρώμη η Τετραμερής του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Ελλάδας, για τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να παρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».  

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία και ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, μια περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, λέγοντας: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Θυμίζεται πως πριν από περίπου δέκα ημέρες Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, σε μιια κίνηση που είχε προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό. Το αεροπορικό χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης είχε ως αποτελέσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά η πρόσοψη του κτιρίου, με αστυνομικούς και στρατιώτες να σπεύδουν για να απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο. Σε πλάνα που κυκλοφόρησε η ουκρανική πλευρά, φαίνεται, μεταξύ άλλων, να απομακρύνεται μία έγκυος γυναίκα από τα χαλάσματα.

Με οικοδεσπότη τον Μάριο Ντράγκι, φυσική παρουσία των Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και διαδικτυακή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της νόσησης από κορωνοϊό, οι συζητήσεις που είχαν οι τέσσερις ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιούνται μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Βασικό κομμάτι των συνομιλιών ήταν τα ενεργειακά.

Σάντσεθ: Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις

Ξεκινώντας τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας, στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

«Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις», τόνισε από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο, χρειάζεται άμεση δράση. «Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες», ολοκλήρωσε.

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ